Ypma-orgel GKV Franeker

Op 4 oktober is het Ypma-orgel in het kerkgebouw “De Voorhof” van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Franeker in gebruik genomen. Het orgel is afkomstig van de St. Franciscus van Saleskerk te Lijnden.

Text Example

advertentieVoor het symbolische bedrag van duizend euro kwam de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Franeker-Sexbierum in het bezit van het Ypma-orgel. De Lijndense kerk, gelegen aan het einde van de Zwanenburgbaan bij Schiphol, was sinds 2002 buiten gebruik en in afwachting van een alternatieve bestemming of sloop.

Het orgel van de firma L. Ypma en Co. werd in 1910 gebouwd onder de bedrijfsleiding van Jos. Vermeulen. In 1967 werd de in eerste aanleg pneumatische tractuur door de firma Adema-Schreurs geëlektrificeerd. Bij die gelegenheid werd het instrument met enkele stemmen uitgebreid.

Door Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom is het orgel eind 2006 in Lijnden gedemonteerd en overgebracht naar het kerkgebouw De Voorhof dat de Franeker vrijgemaakten in 2004 in gebruik namen. In de afgelopend maanden is De Weduwe Ypma, zoals het orgel ter plaatse liefkozend wordt genoemd, gereviseerd en opgebouwd.

Dispositie

Hoofdwerk
Bourdon 16 *
Prestant 8
Flûte Harmonique 8
Holpijp 8 (1967)
Octaaf 4
Octaaf 2
Mixtuur II-III (1967)
Trompet 8

Zwelwerk
Viola di Gamba 8
Voix Celeste 8
Bourdon 8
Roerfluit 4
Flageolet 2
Sexquialter I-II (1967, vervangt een strijker)
Basson-Hobo (gereserveerd)

Pedaal
Subbas 16 *
Gedekt 8 *
Fluit 4 *

*) unit aangebracht in 1967 uit Bourdon 16 van Ypma