Yvonne Loriod-Messiaen (86) overleden

Text Example

advertentieDe Franse pianiste en weduwe van Olivier Messiaen is maandag 17 mei jl. op 86-jarige leeftijd in Saint-Denis bij Parijs overleden.

Loriod werd geboren in Houilles, Yvelines, (Frankrijk). Ze studeerde bij Marcel Ciampi aan het conservatorium van Parijs en werd een van de meest enthousiaste leerlingen van Olivier Messiaen. Op 25-jarige leeftijd werd Yvonne Loriod benoemd tot leraar aan het Conservatoire National Superieur de Musique de Paris.

Haar droom was een concertpianiste te worden. Vanaf de jaren 1940 realiseerde Loriod opnames van de meeste werken van Messiaen voor de piano. Messiaen zei dat hij bij het componeren van pianomuziek genoot van ‘de grootste excentriciteit’, wetende dat zij zouden worden vertolkt door Loriod.

Zowel zij als pianiste en haar zuster Jeanne op ondes martenot soleerden ontelbare keren in Messiaens Turangalîla-Symphonie.

In 1961 huwde Yvonne Loriod Olivier Messiaen na de dood van zijn eerste vrouw, Claire Delbos. Ze wordt beschouwd als de belangrijkste vertolker van het piano-œuvre van Messiaen. In haar latere jaren werden zowel Loriod als Olivier Messiaen belangrijke mentoren voor pianist Pierre-Laurent Aimard, die sindsdien is uitgegroeid tot een der grootste interpreten van de pianowerken van Messiaen.

De begrafenisplechtigheid heeft dinsdag 25 mei om 15.00 uur plaats in de kerk van Sainte-Trinité te Parijs.

© 2010 www.orgelkunst.be

© 2010 www.orgelnieuws.nl