Zaterdagmiddagconcerten rond Willibrordusorgel Haarlem

Op zaterdag 3 mei gaat de serie Zaterdagmiddagconcerten rond het Willibrordusorgel in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem weer van start. Tot en met 27 september zal een keur aan binnen- en buitenlandse organisten te beluisteren zijn.

Text Example

advertentie 

Deze 41ste serie heeft twee thema’s. Als eerste ‘Fantasie & Variatie’, twee muzikale vormen die op het grote symphonische Adema-orgel bijzonder tot hun recht komen. Het tweede thema is ‘Muziek rond de Eerste Wereldoorlog’ die honderd jaar geleden uitbrak, daarbij zal muziek klinken van componisten als Stanford (Sonata Eroïca), Albert Alain, Boulnais, Ibert en de broers Vierne.

 

Afwisselende programmering

Naast twee thematische concerten rond de Eerste Wereldoorlog door Ton van Eck (3 mei) en Jaap Stork (14 juni, orgel en piano), zijn er onder meer concerten de koren van het Muziekinstituut Sint-Bavo en speelt de winnaar van de tweede prijs van het César Franck Concours 2013, Bert van Stam. Verder zijn er concerten met alt-hobo, pauken en verteller Stef Feld in de geschiedenis van het olifantje Babar, op muziek gezet door Francis Poulenc.

 

Internationale Orgelzomer

Centraal in de serie staat de Internationale Orgelzomer van 21 juni tot en met 27 september met verschillende Europese organisten. De programmering vermeldt namen als Eberhard Lauer (Hamburg) , Pascale van Coppenolle (Biel), Mattias Wager (Stockholm) en Thomas Lennartz (Hofkirche Dresden).

 

Orgelfestival

In samenwerking met het 50e Internationaal Orgelfestival Haarlem zal Louis Robilliard op 12 juli een concert geven met Frans-symphonische muziek. Op 29 juli verzorgt Bernhard Haas de wereldpremière van These Livid Flames van de Franse componist Hugues Dufourt. Jürgen Essl, docent aan de Zomeracademie, speelt het concert van 19 juli.

 

Open Dag

Wie het grote Willibrordusorgel zelf eens wil bespelen kan zich aanmelden voor de Open Dag die op zaterdag 11 oktober van 14.00 tot 18.00 uur plaatsvindt. Meer informatie en opgave: na 1 mei via www.rkbavo.nl.

 

Meer informatie

De concerten beginnen om 15.00 uur, de toegang is vrij!

Folder met concertoverzicht (PDF)

Website Kathedrale Basiliek St. Bavo

 

 

advertorial

 

 

© 2014 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl