Zeewolde neemt gewijzigd Verduyn-orgel in gebruik

Orgel gkv De Schuilhof Zeewolde

In de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt ‘De Schuilhof’ te Zeewolde wordt vrijdag 11 december het Verduyn-orgel opnieuw in gebruik genomen. Het unitorgel uit 1965 is in de afgelopen jaren door een groep vrijwilligers gewijzigd en voorzien van een nieuwe orgelkas.

Text Example

advertentieDe Zeewolder vrijgemaakten wisten in 2011 de hand te leggen op het instrument dat vanaf 1995 dienst deed in De Hoeksteen te Doetinchem. Daar kwam het vrij door sluiting van het kerkgebouw vanwege opheffing van de vrijgemaakt gereformeerde kerkelijke gemeente. In Doetinchem had men het orgel overigens ook niet uit de eerste hand, want orgelmaker Arie Verduyn bouwde het instrument in 1965 – als zijn zeventiende opus – voor de gereformeerde Maranathakerk te Ridderkerk-Slikkerveer. Het telde destijds 24 registers vanuit vijf stamregisters.

Uitgebreid
Eenmaal in Doetinchem werd het orgel gewijzigd door de organist ter plaatse, Jan de Graaf. Het orgel werd uitgebreid met een Schalmei 8′ en een Quintadeen 8′. Ook kreeg het orgel een nieuwe drieklaviers speeltafel (Pels, 1948) die in 2001 bij de restauratie van het Ströbel-orgel in de Lutherse Kerk van Haarlem overbodig was geworden. In mei 2011 werd de laatste dienst in De Hoeksteen gehouden.

Ombouw
Nog diezelfde maand werd door een team orgelliefhebbers gestart met de ombouw van het instrument. Opnieuw werd de dispositie gewijzigd en uitgebreid. Het orgel werd geplaatst in een nieuwe orgelkas waarvoor bij het ontwerp aansluiting werd gezocht bij de architectuur van het kerkgebouw. De intonatie werd herzien door orgelrestaurateur Feenstra te Grotegast.

Ingebruikname
Het orgel wordt op vrijdag 11 december opnieuw in gebruik genomen tijdens een bijeenkomst die om 20.00 uur begint. Het orgel zal worden gedemonstreerd en er wordt verteld over de geschiedenis van het instrument. De plaatselijke organisten zullen de avond muzikaal omlijsten. De Schuilhof is gelegen aan de Elzenlaan 2 te Zeewolde.

 


Dispositie

Manuaal I – C-g3
Bourdon 16 – vanaf c0
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Fluit 4
Nasard 2 2/3
Octaaf 2
Mixtuur
Dulciaan 16
Schalmei 8

Manuaal II – C-g3
Quintadena 8
Houtfluit 8
Fluit 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Spitsfluit 2
Scherp
Dulciaan 8
Schalmei 8

Pedaal C-f1
Subbas 16
Prestant 8
Bourdon 8
Quintadena 4
Fagot 16
Schalmei 8

 

Het orgel is voorzien van de gebruikelijke koppels.

 

© 2015 fotografie Richard Vos