Zes deelnemers naar tweede ronde Martini Organ Competition Groningen

orgel pelstergasthuiskerk groningen
Orgel Pelstergasthuiskerk Gronngen | © beeld orgelfoto.nl

Zes deelnemers zijn door naar de tweede ronde van de International Martini Organ Competition Groningen. Daaronder zijn de Nederlanders Laurens de Man en Peter van der Zwaag. De eerste ronde vond vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus plaats.

Text Example

advertentieBehalve de twee Nederlanders, zijn ook de Zuid-Koreanen Marie Hyoju Ahn en Jun Byung Park,  de Russin Liobov Nosova en de Italiaanse Ilaria Centorrino door. Zij begonnen het concours met nog zes deelnemers uit Letland, Italië, Zuid-Korea, Japan en Nederland (Dorien Schouten en Gerwin Hoekstra).

Twee locaties
De eerste ronde vond plaats op twee locaties. In de Pelstergasthuiskerk speelden de deelnemers drie keuzewerken: een van drie toccata’s van Sweelinck, een Canzon van Weckmann (in d of in c) en een van de partita’s BWV 770 en 767 van Bach. In de Martinikerk stond een koraalfantasie van Buxtehude, Bruhns, Tunder of Scheideman op de repertoirelijst naast een van de zes Triosonates van Bach.

De jury van het concours bestaat uit door Theo Jellema, Jon Laukvik, Poalo Crivellaro, Masaaki Suzuki, Christophe Mantoux en Daniel Zaretsky.

Eerste editie
Het concours wordt georganiseerd door de Stichting Martinikerk Groningen, het Prins Claus Conservatorium en het Peter de Grote Festival. Het vindt dit jaar voor het eerst plaats. Rondom het concours, dat vrijdag 3 augustus van start ging, vinden ook masterclasses, concerten en excursies naar de Groningse ommelanden plaats.

Volgende ronden
De tweede ronde vindt dinsdag 8 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur en vanaf 20.00 uur plaats in de Der Aa-kerk, waar de zes overgebleven deelnemers onder meer de opdrachtcompositie Memories II van Jan Welmers zullen spelen. De finale wordt vrijdag 11 augustus gespeeld in de Martinikerk.

 

Lees meer