Zes deelnemers door naar tweede ronde Schnitger Concours Alkmaar

Het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Grote Sint-Laurenskerk te Alkmaar | © foto Gérard van Betlehem

Zes deelnemers zijn vandaag door naar de tweede ronde van het Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar 2017. Naast twee Zuid-Koreanen, een Spanjaard en Fransman en een Oostenrijker is de Nederlander Jochem Schuurman door naar de volgende ronde.

Text Example

advertentieDe eerste ronde werd vrijdag 9 en zaterdag 10 juni gehouden in de Grote Sint-Laurenskerk te Alkmaar. De twaalf deelnemers uit negen landen speelden op het Van Covelens-orgel naast ‘Sol es sein’ van Jan Pieterszoon Sweelinck een van de keuzewerken Estampie van Franz Danksagmüller of Oneliner van Andries van Rossem. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel speelden zij ‘Kommst du nun Jesu, vom Himmel herunter’ BWV 650 van Johann Sebastian Bach en een preludium van Vincent Lübeck naar keuze.

Het spel werd beoordeeld door een jury bestaande uit Sophie-Veronique Cauchefer-Choplin, Maurizio Croci, Franz Danksagmüller, Miklós Spányi en David Titterington. Zij achtten Hyoju Ahn (Zuid-Korea), Victor Baena de la Torre (Spanje), Minji Choi (Zuid-Korea), Thomas Kientz (Frankrijk), Martin Riccabona (Oostenrijk) en Jochem Schuurman (Nederland) rijp voor een plaats in de tweede ronde.

Voor Diederik Blankesteijn (Nederland), Dominik Lukaszewsky (Polen), Giorgio Piovano (Italië), Dorien Schouten (Nederland), Attila Vadasz (Hongarije) en Edith Yam (Australië) kwam het concours na de eerste ronde ten einde.

Dinsdagavond 13 juni zullen de zes semi-finalisten op het Müller-orgel van de Kapelkerk Alkmaar proberen een plek in de finale te verwerven. Zij spelen dan een keuze werk van Bach, Muffat, Bach/Krebs en Hurlebusch. Het concours maakt deel uit van het Orgelfestival Holland dat nog tot en met 17 juni duurt.

 

© 2017 beeld Gérard van Betlehem