'Zes sterren voor De Lange senior'

Text Example

advertentieZelfs de vijf lichtpuntjes van het orgelnieuws.nl-sterrenstelsel zijn niet genoeg om zijn lof te uiten over de cd die Arno van Wijk nog vóór zijn afscheid in Zaltbommel opnam met werk van Samuel de Lange sr. Niet minder dan een zesde, extragalactische ster heeft recensent Henk van der Poel nodig om duidelijk te maken dat deze cd een ‘must-have’ is voor de orgelliefhebber! De redactie van orgelnieuws.nl had weinig meer nodig om deze opname tot ‘keuze van de redactie’ te bestempelen.

Samuel de Lange Sr. – Arno van Wijk – Sint Maartenskerk Zaltbommel

Sonate über den Choral ‘Sollt’ ich meinem Gott nicht singen?’; Fantasie-Sonate nr. 2; Variationen über das Niederländische Volkslied ‘Wien Neerlandsch bloed’; Fantasie-Sonate nr. 3 ‘Ja, Jezus heerscht, het ongeloof verstom’’; Fantasie-Sonate nr. 4.

Label: tuliprecords.nl

Nummer: TRCS600603

Speelduur: 66’56”

Booklet: 16 pagina’s (NE/EN)

Prijs: € 18,50

Uitvoering * * * * * (*) 6! sterren

Opname * * * *

Tot 12 mei 2010 is deze cd voor de prijs van € 16,75 (ex verzendkosten) te bestellen bij www.orgelnieuws.nl

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

Er zijn cd’s die eigenlijk niet goed te recenseren zijn. Waarom niet? Omdat alles zó perfect is dat je naar woorden moet zoeken. Ik doe een poging.

De negentiende en vroege twintigste eeuw zijn een grote witte vlek op de Nederlandse componistenkaart. Van tijd tot tijd komt er weer eens een werk van Mobach, Hooft, Bonset of Van Westering op een cd terecht. Het in kaart brengen van die tijd lijkt nadat Gert Oost is overleden helaas gestrand. Nu komt er een productie die een stukje van die vlek inkleurt. En hoe! Van Samuel de Lange Sr. speelde Arno van Wijk de vier Sonaten voor orgel en de Variaties over “Wien Neerlandsch bloed”. Deze muziek bloeit op met de klanken van het Wolfferts-orgel in Zaltbommel. Een logische instrumentkeuze omdat het instrument in de Laurenskerk te Rotterdam (waar De Lange jarenlang organist was) met medewerking van de Luftwaffe niet meer bestaat. 

Arno van Wijk bewijst zijn affiniteit met dit orgel en deze muziek, hij grijpt de kansen die orgel en composities bieden om afwisselend robuust, virtuoos en waar dat moet ook heel ingetogen en poëtisch spel te laten horen. De sonates zijn zoals bekend (?) gemodelleerd naar Mendelssohn. Vooral de openingsdelen doen denken aan stukken die Mendelssohn vergeten is op te schrijven. Dat is een groot compliment! De middendelen zijn melodieus, zangerig en ontroerend. De slotdelen laten bravoure en lef horen. Liszt komt ook even om het hoekje kijken in het slotdeel van de 3e sonate. Vier composities met dezelfde vorm en samenstelling op één cd zetten heeft ook een risico. Hoe houd je het boeiend? De oplossing die hier wordt aangedragen is door tussen groepen van 2 sonaten de Variaties over ‘Wien Neerlandsch bloed’ te programmeren. Deze variaties zijn aanstekelijk plezierig, dichterlijk en overdonderend. Heerlijke muziek die zo rond 30 april en 5 mei furore zou kunnen maken. Hopelijk maakt deze vertolking enthousiasme los om andere organisten dit werk aan hun repertoire te doen toevoegen. Van Wijk is in ieder geval een uitstekende advocaat van deze muziek en houdt er een vlammend pleidooi voor. 

De opname laat een ruig klankbeeld horen waarin de tongwerken een grote rol spelen. Fluiten en andere lieflijke geluiden klinken fris en toch ook een beetje gesluierd. Het is een eigenzinnig en weerbarstig orgel van grote schoonheid in een geweldig klinkende kerk. 

Een vraag komt bij mij boven … Komt er in deze Composers Series een vervolg met Nederlandse muziek? Er is nog genoeg repertoire beschikbaar, denk bijvoorbeeld aan Van Eyken, De Wolf, Bastiaans, Kint, Stam, Manneke, Keijzer, De Klerk. Een nieuwe opname met werk van Hendrik Andriessen is ook geen overbodige luxe. Ook oudere muziek is er nog genoeg. Ik denk aan Van Noordt, Potholt, Hurlebusch, Lustig, Graaf enzovoort. 

Arno, geweldig wat je doet. Ga zo door en verras ons met nog vele schone uren. 

Mensen, ren naar uw leverancier of klik op de link onder dit stukje: deze cd moet iedereen die orgelliefhebber is en “Wien Neerlandsch bloed door d’aad’ren vloeit”  in huis hebben. Van deze cd zullen we “Lange” tijd genieten! [HENK VAN DER POEL]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl