Zevende editie Sweelinck Organ Competition in oktober 2019

Jan Pieterszoon Sweelinck | beeld ORGELNIEUWS

Van 10 tot en met 12 oktober 2019 vindt opnieuw de International Organ Competition Jan Pieterszoon Sweelinck plaats. Deze zevende editie speelt zich af in Amsterdam en Haarlem. 

Text Example

advertentieHet concours staat open voor alle organisten, ongeacht de leeftijd. Deelnemers kunnen zich voor 1 juni 2019 aanmelden door een mp3 met door hen ingespeeld werk van Sweelinck (Psalm 116) en Bach (BWV 545) in te sturen.

Een jury, bestaande uit Martin Haselböck, Andrea Marcon en Jonathan William Moyer, zal uit de geanonimiseerde inzendingen een selectie maken van zes kandidaten die in oktober 2019 mogen aantreden. Wie dat zijn, wordt op 1 juli 2019 bekendgemaakt.

Juryronde
De overgebleven kandidaten krijgen de opdracht om drie programma’s van maximaal twintig minuten te spelen met werk van de naamdrager van het concours, Bach, Reincken en andere Noord-Duitse barok. Het eerste programma wordt op 10 oktober gespeeld op het gerestaureerde Vater/Müller-orgel van de Oude Kerk te Amsterdam. De dag daarna wordt het tweede programma gespeeld op het Müller-orgel in de Sint-Bavokerk te Haarlem. Voor het derde programma wordt 12 oktober weer teruggekeerd naar Amsterdam waar de deelnemers het hoofdorgel van de Nieuwe Kerk ter beschikking staat.

Jury en prijzen
De jury zal bestaan uit Bernard Winsemius (voorzitter), Alessio Corti, Kent Tritle, Erwin Wiersinga en Wolfgang Zerer. Matteo Imbruno en Anton Pauw hebben de artistieke leiding van het concours. Het prijzenpakket bestaat uit een eerste prijs van € 3.000, een tweede prijs van € 2.000 en een derde prijs van € 1.000, welke laatste is mogelijk gemaakt door orgelbouwer Nicola Puccini.