Zilveren medaille Amsterdam voor 80-jarige Leonhardt

Text Example

advertentieOp vrijdag 30 mei ontving organist, clavecinist en dirigent Gustav Leonhardt de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam. De medaille werd hem vrijdagavond uitgereikt door burgemeester Job Cohen. Dat gebeurde na afloop van een jubileumconcert dat Leonhardt gaf in de Oude Kerk te Amsterdam ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag.

De Zilveren Medaille wordt uitgereikt aan diegenen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Amsterdam en de naam van de stad naar buiten toe hebben uitgedragen. Burgemeester Cohen prees de jarige dan ook vanwege zijn verdiensten voor het muzikale leven in Amsterdam en de wijze waarop hij de stad daarmee op de wereldkaart heeft gezet. Cohen roemde tevens zijn muzikaliteit en authenticiteit.

In een van humor doorspekt dankwoord was Gustav Leonhardt bescheiden over zijn verdiensten. De musicus sprak van een gave die men ontvangen heeft en ook eenmaal teruggeven zal moeten worden. Omdat hij die gave heeft gekregen wil hij doorgaan zo lang als het mogelijk is of totdat anderen er niet meer van kunnen genieten. De muziek moet voor Leonhardt centraal staan. Daarom zei hij even graag te spelen voor een klein publiek in een dorpskerk als in de kathedraal van een metropool.

Op 21 juni viert Gustav Leonhardt ook zijn 25-jarig jubileum als organist van de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Samen met medejubilaris Benhard Winsemius geeft hij die dag een concert in de Nieuwe Kerk.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 foto: Sander Maarsman