Zingt den HEERE een nieuw lied! – Psalmcomposities Gerard de Wit

psalmcomposities deel 3 gerard de wit

Wat als Bach of een andere grote barokcomponist met het complete Geneefse psalter had moeten werken? Het blijft slechts gissen wat dat voor het kerkmuziekrepertoire zou hebben betekend. Toch waagt Gerard de Wit een poging om die droom een beetje in vervulling te laten gaan.

Text Example

advertentieIn dit derde volume Psalmcomposities heeft De Wit zich ten doel gesteld de stijl en taal van Johann Sebastian Bach toe te passen in zijn psalmcomposities. Consequent neemt hij de tekst van de Statenberijming van 1773 als uitgangspunt, waarbij hij de retorische principes uit Bachs tijd toepast.

Gerard de Wit speelt de orgelcomposities over de psalmen op het Hinsz-orgel van de Grote Kerk in Harlingen. De opname is van het orgel in gereconstrueerde toestand (juni 2015), terwijl de dispositie in het cd-boekje de oude toestand doet vermoeden (met Vox Celeste en Calcodion op het Rugwerk…).

Orgel en vocaal werk wisselen elkaar af in een of meerdere verzen van tien psalmen. Het achttienkoppige Dutch Baroque Vocal Consort, soms aangevuld met de kinderstemmen van Dutch Baroque Junior Singers, neemt het grote aandeel vocaal werk voor zijn rekening. Instrumentale begeleiding op luit, cello, blokfluit en kistorgel werd verzorgd door Dutch Baroque Orchestra onder leiding van Gerard de Wit. De kooropnamen werden gemaakt in de Oude Kerk te Zwijndrecht.

 


Zingt den HEERE een nieuw lied!

Psalmcompositie voor koor en orgel – Gerard de Wit

Dutch Baroque Orchestra, Dutch Baroque Vocal Consort, Dutch Baroque Junior Singers
Harjo Neutkens (luit), Anne-Linde Visser (cello), Johanneke de Wit (blokfluit), Gerard de Wit (dirigent en orgel Grote Kerk Harlingen)

Psalm 134, Psalm 92, Psalm 90, Psalm 103, Psalm 62, Psalm 89, Psalm 38, Psalm 74, Psalm 96, Psalm 149

Label: Dutch Baroque Records
Nummer: 7 081457 300137
Speelduur:  59’25
Booklet: 24 pagina’s (NE)
Prijs:  € 17,95
Bestellen: www.dutchbaroque.nl