Zo kennen we César Franck niet [RECENSIE] *****

Text Example

advertentieCésar Franck

Intégrale de l’ouevre vocale avec orgue (vol. 1)

Solistes de Lyon – Maîtrise du CPM de Genève

Katio Velletz, sopraan; Emiliano Gonzalez Toro, tenor; Stephan MacLeod, bas

Frabrice Pierre, harp; Amandine Lecra, cello; Rodrigo Pavaro, contrabas

Diego Innocenzi, orgel (Aristide Cavaillé-Coll – 1880, St. François-de-Sales, Lyon);

Bernard Tétu, direction

Quare fremerunt gentes (CFF 215); Veni Creator (CFF 218); Quae iest ista (CFF 212); Salut contenant trois avec accompangement d’orgue (CFF 208): O salutaris, Ave Maria, Tantum ergo ; Domine Deus in simplicitate (CFF 210); O salutaris (CFF 207); Ave Maria (CFF 217); Domine non secundum (CFF 213); O salutaris (CFF 206); Dextera Domini (CFF 211).

Offertoire pour orgue en fa diese minuer (CFF 96a); Andantino pour orgue en la bémol majeur (CFF 86); Offertoire pour orgue en si majeur (CFF 95); Offertoire pour orgue en sol mineur (CFF 92).

Label: Aeolus

Speelduur: 76′:20″

Boekje: 35 pagina’s (Frans, Duits, Engels)

Prijs in de maanden juli, augustus en september van € 22,75, voor € 20,00 (ex. verzendkosten) (alleen voor bezoekers van www.orgelnieuws.nl)

Muzikale interpretatie * * * * *

Programmakeuze * * * * *

Keuze van het instrument * * * * *

Kwaliteit van de opname * * * * *

Informatie in het boeklet * * * * *

Grafische vormgeving (cd en boekje) * * * * *

Klik hier om dit artikel te bestellen

Aeolus maakt met deze cd zijn naam als kwaliteitslabel helemaal waar. Erg goede solisten, een fraai zingend koor, verrassende instrumentalisten op harp, cello en contrabas, een prachtig orgel, een goede organist en een dirigent met een uitgesproken visie op de muziek die hij wil uitvoeren.

César Franck is buiten de orgelwereld amper bekend als componist van orgelmuziek. Orgelliefhebbers kennen hem allemaal, maar ze weten niet dat hij behalve Psaume 150 en Panis Angélicus nog veel meer koormuziek heeft geschreven. Aeolus brengt daar verandering in. De koormuziek op deze eerste cd van wat een serie met Francks werk voor koor en orgel moet worden staat muziek die minder romantisch klinkt dan we van Franck gewend zijn.

De Parijse componist stond enige tijd onder invloed van een groep componisten die terug wilde naar de wortels van de kerkmuziek: het gregoriaans. In tegenstelling tot zijn collega’s gebruikte Franck in zijn nieuwe muziek geen gregoriaanse motieven, maar de composities klinken door het ontbreken van chromatiek veel ouder dan ze in werkelijkheid zijn. Franck is binnen dit idioom erg vindingrijk, blijkt bij het beluisteren. Met weinig themamiddelen maakt hij fraaie composities. Dextera domini (Gods rechterhand – psalm 118) is een stuk van bijna tien minuten met een korte tekst. Veel herhalingen, maar het verveelt geen moment.

Vier onbekende orgelwerken – net als de koorstukken geschreven voor de liturgische praktijk van de Sainte Clothilde – zorgen voor afwisseling. Echte ‘Roomse’ muziek – de wierook komt nog net niet uit de boxen.

Fransen hebben nog wel eens de neiging met veel vibrato te zingen. Maar de zangers op deze cd krijgen van dirigent Bernard Tétu de kans niet. Ze zingen mooi strak en sonoor en uitermate zuiver. Franse orgels zijn ook nog wel eens vals op cd-opnamen. Ook dat is hier niet het geval. Het Cavaillé-Coll-orgel in de St. François-de-Sales voldoet zeer goed als begeleidingsinstrument. Met de zwelkasten dicht lijkt het een groot harmonium, met kasten open is het een echt orgel.

Over een goede cd kun je een lang stuk schrijven. Bij deze cd moet dat niet, want ik wil u niet langer ophouden om snel naar de winkel te gaan. [JAAP ROTS]

Klik hier om dit artikel te bestellen

© 2007 www.orgelnieuws.nl