Zomerseizoen orgelconcerten kent ook zwarte zaterdag

Elke zomer is het weer raak in juli en augustus: lange files op de wegen naar het zonnige zuiden. Berucht zijn de ‘zwarte zaterdagen’ waarop de verkeersdrukte het grootst is. Ook het zomerse orgelconcertseizoen draait deze maanden in Nederland op volle toeren. Kennen wij eigenlijk zo’n zwarte orgelzaterdag?

Text Example

advertentieORGELNIEUWS vroeg het Gerard Maters van partnersite www.orgelagenda.nl, Nederlands grootste online agenda voor orgelconcerten. ‘De meeste orgelconcerten vinden traditiegetrouw plaats in de zomermaanden juni tot en met september. Dat zijn er meer dan 1.300.’

Zaterdag
‘Zaterdag is toch wel de meest populaire concertdag. Op een gemiddelde dag in het hoogseizoen zijn er al snel zo’n twintig concerten te bezoeken. Verspreid over het hele land. Maar, de zaterdag spant toch wel de kroon.’

Concerten
Waar Orgelagenda vorig jaar op de laatste zaterdagen van juli en de eerste van augustus telkens 35 à 40 concerten telde, is er dit jaar een zaterdag die eruit springt. ‘Als het om orgelconcerten gaat kent Nederland dit jaar op 30 juli een heuse zwarte zaterdag. Alleen al op Orgelagenda.nl staan deze dag 51 concerten vermeld’, aldus Maters.

Half etmaal
Wie dat wil kan zich zaterdag onderdompelen in een half etmaal orgelconcerten. Het eerste concert op de agenda begint om 11.00 uur in de Hervormde Kerk te Ouddorp (ZH) waar Jan Bezuijen het Van Vulpen-orgel bespeelt. Toegang gratis. De dag kan om 22.00 uur op gepaste wijze worden afgesloten met een Bachnachtconcert door Theo Jellema op het Müller-orgel in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden.

 

Meer concerten