Zuidwolde (Dr.) neemt uitgebreid orgel in gebruik

orgel hervormde kerk zuidwolde drenthe

In de Hervormde Kerk van het Drentse Zuidwolde wordt zaterdag 14 november het onlangs uitgebreide orgel in gebruik genomen. Het instrument werd door de firma Hendriksen & Reitsma vergroot met drie zelfstandige pedaalstemmen en twee strijkers.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1902 gebouwd door de Groninger orgelmaker Jan Doornbos. Het had elf stemmen op een mechanische kegellade met aangehangen pedaal. In 1947/1949 werd de dispositie gewijzigd door de firma Reil. In 1971 bouwde Hendriksen & Reitsma te Nunspeet een nieuw, tweeklaviers, mechanisch binnenwerk met sleepladen voor vijftien stemmen, waaronder een Subbas als transmissie van de manuaal-Bourdon op het Pedaal. Bij een restauratie in 2004 werd de dispositie gewijzigd. Zo werd een Prestant 4’ van het nevenwerk vervangen door een Dulciaan 8’ en een deel van de Mixtuur vernieuwd. Bij die gelegenheid werd de grijsgroene orgelkas in de huidige donkergroene tint geschilderd en het blindeerwerk verguld.

Uitgebreid
Bij de in september en oktober 2015 uitgevoerde werkzaamheden werd het orgel – opnieuw door Hendriksen & Reitsma – uitgebreid met een zelfstandig pedaal van drie stemmen en twee strijkers op het nevenwerk. Het pedaal werd geplaatst in een nieuwe, vrijstaande kas achter het bestaande orgelmeubel. Het gebruikte pijpwerk een lade zijn grotendeels afkomstig uit andere instrumenten. Zo is de pedaallade met Octaaf 8’ en Fagot 16’ afkomstig uit het thans in restauratie zijnde orgel van de hervormde Dorpskerk te IJsselmuiden. Alleen de Viola 8’ van het nevenwerk werd nieuw gemaakt.

Ingebruikname
Het orgel wordt zaterdagavond 14 november in gebruik genomen door Roger de Groot, burgemeester van de gemeente De Wolden. Daarna geven organist Harry Hamer en trompettist Eddy Schraa een concert. Drie vaste bespelers van het orgel (Geert Meijer, Tim Vroom en Peter ten Kate) zullen die avond ook een deel van het programma voor hun rekening nemen. De ingebruikname begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

 


Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Quint 2 2/3
Octaaf 2
Mixtuur III-V
Trompet 8

Nevenwerk C-f3
Holpijp 8
Viola 8
Celeste 8
Roerfluit 4
Nasard 2 2/3
Woudfluit 2
Sesquialter II discant
Dulciaan 8

Pedaal C-d1
Subbas 16
Bourdon 16 – transmissie Hoofdwerk
Octaaf 8
Fagot 16

Werktuiglijke registers
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Nevenwerk
Koppel Hoofdwerk – Nevenwerk
Tremulant – hele werk

 

© 2015 fotografie Peter ten Kate