De zwanenzang van Bjørn Boysen (1943-2018)

Vorige week dinsdag 30 januari overleed op 74-jarige leeftijd de Noorse organist Bjørn Boysen. Een groot verlies voor in de eerste plaats zijn vaderland. Eind vorig jaar verscheen zijn laatste cd met orgelwerken van César Franck.

Text Example

advertentieBoysen, die zelf onder zijn leermeesters Arild Sandvold en Finn Viderø had, was gedurende bijna een halve eeuw docent aan het conservatorium van Oslo. In die hoedanigheid heeft hij talloze organisten ‘afgeleverd’. Haast net zo lang was hij de vaste organist van het concertgebouw van de Noorse hoofdstad. Als concertorganist noemde men hem toonaangevend; hij trad op in vele landen. Verder heeft Boysen diverse opnamen op zijn naam staan, waaronder een cd met werk van zijn leraar Sandvold.

Enkele weken voor zijn overlijden verscheen Boysens discografische zwanenzang: een aan César Franck gewijde dubbel-cd. Uit de toelichting van Boysen in het booklet kunnen we opmaken dat hij al langere tijd rondliep met de gedachte om deze muziek vast te leggen. Kennelijk was de tijd er nu rijp voor.

De zoektocht naar een geschikt orgel eindigde voor Boysen dicht bij huis: het fraaie orgel van Uranienborg Kirke, waarover hij na zijn pensionering vrijelijk kon beschikken. Een orgel dat, zo geeft Boysen toe, misschien bepaalde karakteristieke Franse elementen mist. Maar, zo gaat de organist verder, wat maakt dat uit bij zo een prachtige orgelklank? Helaas heeft Boysen zelf niet lang kunnen genieten van het klinkend opnameresultaat – een groot speelman waardig. En zo krijgt Francks eigen zwanenzang, de Trois Chorals, hier een wrange dubbele lading.

 


César Franck | Organ Works

Bjørn Boysen | The Kuhn Organ | Uranienborg Church

Andantino, Six Pièces , Trois Pièces, Trois Chorals

Label: LAWO Classics
Nummer: LWC1147
Speelduur: 158 minuten (2-cd)
Booklet: 28 pagina’s (NO/EN)
Prijs: € 22,95

Bestellen: www.challengerecords.com