Zwolse Orgelmiddag op zaterdag 26 november

Detail van de lege orgelkas van het Schnitger-orgel in de Grote Kerk te Zwolle | fotografie Gerard van der Sluijs

Op zaterdag 26 november organiseert de Stichting Schnitgerorgel Zwolle in samenwerking met het Academiehuis Grote Kerk van 13.00 tot 19.00 uur de Zwolse Orgelmiddag in drie kerken in de binnenstad. Speciale aandacht is er voor de restauratie van het Schnitger-orgel in de Grote Kerk en zijn voormalige vaste bespeler Lucas Lindeboom die 25 jaar geleden overleed.

Text Example

advertentieMiddelpunt van de orgelmiddag is het Academiehuis Grote Kerk. Daar wordt om 13.00 geopend met een bespeling van het tijdelijk opgestelde Flentrop-orgel dat afkomstig is uit de Leeuwenberghkerk te Utrecht.

Lucas Lindeboom

Op 23 november is het 25 jaar geleden dat organist Lucas Lindeboom onverwacht op 50-jarige leeftijd overleed. Bij het leven van de voormalige titularis van de Grote- of Sint-Michaëlskerk wordt stilgestaan met een een tentoonstelling die is ingericht vriend en oud-leerling René Klein Beekman en Jan Koster. Ook is er een presentatie van een uitgave van enkele van Lindebooms composities. Oud-vrienden, leerlingen en registranten Ab Weegenaar, Marijn de Jong, Martin van Heerde en Bert Gelderman geven en viertal orgelbespelingen.

Verder zal orgeladviseur Cees van der Poel een lezing houden over de in april dit jaar gestart restauratie van het Schnitger-orgel. Ook is het mogelijk in kleine groepen de balgenkamer en het orgelbalkon te bezichtigen.

Kerkenwandeling

Tijdens de orgelmiddag is er een kerkenwandeling met orgelbespelingen naar de Plantagekerk (Proper/Hendriksen en Reitsma-orgel) en de voormalige Broerenkerk. Omdat op de laatste locatie tegenwoordig Boekhandel Waanders is gevestigd vindt de bespeling van het Scheuer-orgel plaats na de winkelsluitingstijd van 18.00 uur. In het horecagedeelte is het ook mogelijk een maaltijd te gebruiken.

Stadsbeiaardier Martien van der Knijff bespeelt vanaf 12.30 uur voor aanvang van orgelmiddag het carillon in de Peperbus. Op zijn programma staat Zwolse beiaardmuziek van onder anderen de oud-organist van de Grote Kerk en stadsbeiaardier van Zwolle Willem Créman.

Vrijwillige bijdrage

De toegang tot de Zwolse Orgeldag is vrij, inclusief een gratis programmaboek. Bij de uitgang van de Grote Kerk wordt een vrijwillige bijdrage gevraag ten gunste van de restauratie van het Schnitger-orgel.

schnitgerorgelzwolle.nl