Alain in Rouen [RECENSIE]

Jehan Alain – Trois Danses et autres oeuvres

Christophe Mantoux à l’orgue Cavaillé-Coll de l’Abbatiale Saint-Ouen de Rouen

Trois Danses; Petite Piece; Choral Phrygien; Deuxieme Fantaisie; Climat; Choral Dorien; Lamento; Intermezzo

Label: Motette

Nummer: MOT 13651

Speelduur: 62’27”


Boekje: 32 pagina’s (DU/EN/FR)

Prijs: € 20,50

Uitvoering * * * * *

Opname * * * * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]
Een heruitgave van een cd met orgelwerken van Jehan Alain getuigt in zeker opzicht van lef. Maar, om meteen maar met de deur in huis te vallen, vanuit artistiek oogpunt is de keuze van Motette om de eerder op het Franse label Studio SM verschenen opnamen van Christophe Mantoux een tweede leven te gunnen volstrekt gerechtvaardigd.

Het werk waar het om draait is het magnum opus van Alain: de Trois Danses. Muziek die behoort tot de onbetwiste muzikale hoogtepunten van de twintigste eeuw. Muziek waarin tragiek en heroïek dicht bij elkaar liggen. Over vreugde hangt vaak een schaduw van somberheid en waar sprake is van droefenis gloort toch steevast de hoop. Dat komt het duidelijkst naar voren in deel twee Deuils, geschreven ter herinnering aan zus Marie-Odile die in de bergen het leven liet bij het redden van broer Olivier. Beklemmende klanken, waaruit echter ook een sterke levenskracht spreekt.

De uitvoering van Christophe Mantoux, organist van de Église Saint-Séverin in Parijs, is van grote klasse. Hij is een meester in het opbouwen van de spanning en heeft Alain volledig in de muzikale houdgreep. Indringend en adembenemend. Na het abrupte slotakkoord is de verleiding groot om het stuk meteen nogmaals te starten. Een groter compliment is eigenlijk niet denkbaar, lijkt me.

De rest van de cd is van even hoog niveau. Ik noem slechts het contemplatieve Choral Dorien en het energieke Intermezzo. De reus van Rouen komt bij dit alles onder de handen en voeten van Mantoux in alle facetten tot klinken en presenteert zich als een ideaal voertuig voor Alains veelkleurige muziek. Bovendien is de zeer uitgebalanceerde opname uit 1991 (!) van demonstratiekwaliteit. Ook de lay-out en begeleidende documentatie zijn dik in orde. Kortom, deze cd is in alle opzichten een ‘winnaar’! [JOOST VAN BEEK]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.