Bach/Vivaldi-concerto BWV 593 in transcriptie voor orgel en strijkers door Dupré

Voor het eerst verkrijgbaar: een transcriptie die Marcel Dupré maakte van de transcriptie die Bach maakte van het Vivaldi-concerto Op. 3/8 voor twee violen, strijkers en basso continuo. Deze Dupré-versie van RV 522 / BWV 593 is bedoeld voor orgel en strijkers.

Uitgever Tobias A. Frank ontdekte Dupré’s partituur niet zo lang geleden in de Bibliothèque nationale de France. De transcriptie dateert uit 1927 en werd voor het eerst uitgevoerd op 4 maart 1928 tijdens de Concerts Lamoureux in de Salle Gaveau te Parijs.

Dupré trad tijdens de première op als solist aan het Mutin-Cavaillé-Coll-orgel in de Parijse concertzaal. De registratieaanwijzing in de eerste uitgave van deze ‘herorkesteratie’ zijn vanuit Dupré’s aantekeningen dan ook grotendeels aan dit instrument ontleend.

[NOTENVOORBEELD]

 


Johann Sebastian Bach / Antonio Vivaldi

Concerto en La Mineur / Concert a-Moll (nach BWV 593)

Transkription für Orgel und Streicher – Marcel Dupré – herausgegeben von Tobias A. Frank

Dr. J. Butz Musikverlag, Bonn – BU 2878, partituur € 22, orkestpartijen € 16, orgelpartij € 8

www.butz-verlag.de

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.