Concours op kleine orgels in Nationaal Orgelmuseum

Op zaterdag 12 oktober 2019 vindt in het Nationaal Orgelmuseum in Elburg voor de eerste maal een concours plaats op kleine (eenklaviers) orgels en klavecimbel.

In de collectie van het museum bevinden zich meerdere kleine orgels. Voor het concours kunnen de deelnemers een keuze maken uit een vijftal instrumenten. Daaronder bevinden zich een Klop-positief (5/I), het achttiende-eeuwse ‘Gapinge-orgel’ van Ludovic de Backer (7/I), het in 2013 door Reil gereconstrueerde en aan Pieter Backer toegeschreven orgel in de hal van het museum, en een secretaireorgel.

Repertoire
De kandidaten spelen een verplicht werk: naar keuze een variatiewerk van Jan Pieterszoon Sweelinck of een Partita van Johann Pachelbel. Daarnaast kiezen zij een vrij werk van maximaal tien. minuten. Deelnemers zijn vrij in hun instrumentkeuze en krijgen vooraf voldoende tijd om met de orgels of het klavecimbel kennis te maken.

De jury bestaat uit onder anderen Ab Weegenaar en Peter den Ouden.

Aanmelden
Inschrijving staat open voor organisten tot 35 jaar. Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers. De kosten voor deelname bedragen € 35. Aanmelding voor het orgelconcours kan tot uiterlijk 15 september 2019 via info@nationaalorgelmuseum.nl.

Het is de eerste keer dat het concours plaatsvindt. De bedoeling is dat het een jaarlijks vervolg krijgt.

 

© beeld Nationaal Orgelmuseum

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.