Ger. Gem. Scherpenzeel neemt Boogaard-orgel in gebruik

boogaard orgel ger gem scherpenzeel

De Gereformeerde Gemeente van Scherpenzeel neemt op donderdag 21 november een nieuw orgel in gebruik van de Rijssense orgelmaker Ide Boogaard. Het orgel telt 43 stemmen verdeeld over drie manualen en pedaal.

In mei 2013 betrok de Gereformeerde Gemeente haar nieuwe kerkgebouw aan de rand van het Gelderse dorp. De kerk heeft circa 1.500 zitplaatsen en biedt de mogelijkheid tot uitbreiding met nog eens 500 zitplaatsen op een galerij.

Text Example

advertentie



Onder advies van Herman van Vliet kreeg Orgelmakerij Boogaard de opdracht voor de bouw van een drieklaviers orgel voor de nieuwe kerk. Het orgel is geplaatst boven de kansel in een nieuwe orgelkas die in ontwerp veel overeenkomst vertoont met het orgel van de Bethelkerk van de Gereformeerde Gemeente te Geldermalsen.

Om financiële redenen is ervoor gekozen om een groot deel bestaand pijpwerk in het orgel te verwerken. Een deel van het pijpwerk is afkomstig uit het orgel van het vorige kerkgebouw en enkele andere orgels. Acht registers zijn nieuw gemaakt. Voor de windlade van het Bovenwerk kon gebruik worden gemaakt van een lade van Witte (1863) uit het orgel van de Zuiderkerk te Rijssen.

Voor de klank heeft men zich georiënteerd op ‘die van de negentiende eeuw, en meer specifiek de stijl van de orgelmakers Bätz en Witte’.

Ingebruikname
De ingebruikname van het orgel vindt plaats op donderdag 21 november om 19.30 uur. Het orgel zal dan worden gedemonstreerd door adviseur Herman van Vliet, ds. A. Verschuure houdt dan een meditatie. Op zaterdagmiddag 23 november is er een open dag. Van 13.00 tot 14.30 uur is er gelegenheid om het orgel kort te bespelen. Aansluitend kan het orgel tot 16.00 uur worden bezichtigd, waarna er om 16.15 uur wordt afgesloten met een bespeling van door Herman van Vliet. Wie die zaterdag wil spelen kan zich tot 20 november opgeven op orgelcie.scherpenzeel@gmail.com

 

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Prestant 16
Octaaf 8
Roerfluit 8
Quintadeen 8
Roerquint 6
Octaaf 4
Flagfluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Terts 3 1/5 disc.
Cornet V disc.
Mixtuur II-III
Scherp III-IV
Trompet 16
Trompet 8

Rugwerk C-f3
Prestant 8
Bourdon 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Quintfluit 3
Octaaf 2
Sesquialter II bas/disc.
Mixtuur IV
Dulciaan 8

Bovenwerk C-f3 – in zwelkast
Bourdon 16
Prestant 8
Holpijp 8
Viola di Gamba 8
Vox Celeste 8
Speelfluit 4
Nasard 3
Woudfluit 2
Flageolet 1
Fagot 16
Hobo 8

Pedaal C-f1
Prestant 16
Subbas 16
Roerquint 12
Octaaf 8
Gedekt 8
Octaaf 4
Bazuin 16
Trombone 8

Werktuiglijke registers
Koppeling Hoofdwerk – Bovenwerk
Koppeling Hoofdwerk – Rugwerk
Koppeling Pedaal – Hoofdwerk
Koppeling Pedaal – Rugwerk
Koppeling Pedaal – Bovenwerk
Tremulant Hoofdwerk
Tremulant Rugwerk
Tremulant Bovenwerk
Zweltrede Bovenwerk

Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a1 = 440 Hz

 

Zie ook

 

 

© 2013 fotografie www.orgelfoto.nl