J.S. Bach – Contrapunctus XIV – voltooiing Christiaan Ingelse

bach ingelse contrapunctus xiv

Van Bachs ‘Die Kunst der Fuge’ bleef de laatste fuga, Contrapunctus XIV, onvoltooid overgeleverd. Christiaan Ingelse maakte een voltooiing van het werk.

Voor Ingelse is het orgel met pedaal een uitstekend medium voor de uitvoering van Bachs monumentale Kunst der Fuge. Hij nam het complete werk dit jaar ook op in de Nikolauskirche in het Duitse Rosenheim. In april 2021 wordt de cd gepresenteerd. Daarop ontbreekt uiteraard de door Ingelse gecompleteerde quadrupel-fuga, Contrapunctus XIV, niet. 

In deze bladmuziekuitgave schrijft Ingelse een uitgebreide verantwoording van de keuzes die hij heeft gemaakt. Hij is niet de eerste die die zich aan de completering van het meesterwerk waagt. ‘Na uitgebreide bestudering van Contrapunctus XIV kwam ik tot de conclusie dat mijn voltooiing in ieder geval geen al te grote proporties zou moeten hebben.’

Johann Sebastian Bach / Christiaan Ingelse

Contrapunctus XIV

Valeur Ajoutee – z.nr., 28 p., verkrijgbaar in druk, pdf en in Newzik, prijs € 7,49 – € 10,95 | valeurajoutee.eu

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.