Nieuw orgel voor Jeroen Bosch Ziekenhuis

Onlangs is een nieuw orgel opgeleverd in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Het orgel voor het eerder dit jaar in gebruik genomen ziekenhuis is gebouwd door de plaatselijke orgelmakers Pels & Van Leeuwen.

De dispositie van het orgel kwam tot stand op advies van Jacques van den Dool, organist van het J. Bätz-orgel (1831) van de Grote Kerk in Den Bosch. Voor de klank hebben de orgelmakers zich ook op dit orgel georiënteerd.

Het orgel staat in de eigentijds vormgegeven kapel verhoogd opgesteld op een ‘rotspartij’ achter het liturgisch centrum. Voor het frontontwerp hebben de orgelmakers hierop aan willen sluiten met een losse opstelling van bundels van frontpijpen op stalactietachtige consoles. Het houten pedaalpijpwerk staat in een quasi-vrije opstelling ter linkerzijde van de orgelkas opgesteld. De klaviatuur bevindt zich aan de voorzijde van het orgel en is uitgevoerd in de traditionele huisstijl van Pels & Van Leeuwen.

Dispositie

II , Hoofdwerk C-g3

Prestant 8

Bourdon 8

Quintadeen 8

Fluit travers 8 D

Octaaf 4

Nasard 3

Octaaf 2 – uit halfopen stand Mixtuur

Mixtuur III-IV – 2’-basis

Terts 1 3/5

I , Zwelwerk C-g3

Roerfluit 8

Viool de Gambe 8 – C-H uit Roerfluit

Fluit harmoniek 4

Salicionaal 4

Gemshoorn 2

Kromhoorn 8 B/D

Pedaal C-f1

Subbas 16

Violon 8

Octaaf 4

Werktuiglijke registers

Koppel HW + ZW

Koppel P + HW

Koppel P + ZW

Tremulant Hoofdwerk – in Dom Bédos-factuur

Tremulant Zwelwerk – in Pels & Van Leeuwen-factuur

Zweltrede

Nachtegaal

Klokjes

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: Piet Bron

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.