Organist en dirigent Sir Stephen Cleobury (70) overleden

De Britse organist en dirigent Stephen Cleobury is vrijdag 22 november overleden. Dat werd vandaag bekend gemaakt. Cleobury was jarenlang Director of Music van King’s College, Cambridge.

Stephen Cleobury werd op 31 december 1948 geboren in Bromley. Hij was Organ Scholar van St. John’s College in Cambridge en suborganist van Westminster Abbey. In 1979 werd hij Master of Music van Westminster Cathedral.

In 1982 werd Cleobury benoemd tot Director of Music van het koor van King’s College in Cambridge, waar hij tevens muziek doceerde. Een post die hij zou bekleden tot zijn pensionering op 30 september 2019.

Met het koor maakt hij talloze opnamen, zowel op plaat als cd, als voor radio en televisie.

Naast zijn werk in King’s was Cleobury enige tijd voorzitter van het Royal College of Organist’s en was hij als dirigent verbonden aan de Cambridge University Musical Society en chefdirigent van de BBC Singers.

In 2008 werd Cleobury benoemd tot Honorary Fellow van de Royal School of Church Music. Een jaar later kreeg hij de Britse onderscheiding Commander of the Order of the British Empire. Dit jaar nog werd hij geridderd vanweg zijn verdiensten voor de koormuziek.

Stephen Cleobury overleed in zijn woonplaats York na een langdurige ziekte. Hij werd 70 jaar.

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.