Orgel Neeritter na groot onderhoud weer in gebruik genomen

Pereboom & Leijser orgel Neeritter Sint-Lambertuskerk
Het Pereboom & Leijser-orgel in de Sint-Lambertuskerk te Neeritter | © foto Gérard van Betlehem

Begin deze maand werd het orgel in de Sint-Lambertuskerk in Neeritter opgeleverd na groot onderhoud door Verschueren Orgelbouw te Ittervoort. Naast herstelwerkzaamheden kreeg het orgel weer een ‘normaal’ pedaalklavier in plaats van het niet-originele kistpedaal uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

Text Example

advertentie



Het orgel in de Lambertuskerk werd in 1863 door de orgelmakers Pereboom & Leijser te Maastricht vervaardigd. Bij de bouw maakten zijn gebruik van enkele registers pijpwerk uit  een vermoedelijk uit de achttiende eeuw daterend orgel.

Algehele restauratie
Het orgel bleef in belangrijke mate origineel behouden, maar was in 1967 aan een algehele restauratie toe. Deze werd uitgevoerd door de firma Gebrs. Vermeulen uit Weert onder advies van de orgeldeskundigen Oussoren, Edskes en Van der Harst. Naast herstel van de bestaande onderdelen werd de klaviatuur vernieuwd. Bovendien werden de verwormde houten pijpjes van het register Flûte traversière 8’ (disc.) van het onderpositief vervangen door een Cornet III.

Groot onderhoud
Als gevolg van slijtage en vervuiling liet de conditie van het orgel de afgelopen jaren te wensen over. Het stemmen van sommige registers was daarom niet meer verantwoord. In de afgelopen maanden vond groot onderhoud aan het orgel plaats. Deze werkzaamheden werden door Verschueren Orgelbouw b.v. uit Ittervoort uitgevoerd. Remy Syrier trad namens de KKOR als adviseur op en namens de RCE werd het werk door Rudi van Straten begeleid.

De werkzaamheden omvatten een integrale schoonmaak van orgelkast en binnenwerk. Aan enkele onderdelen werd bijzondere aandacht besteed: het leer van de zwikkels van de blaasbalg was versleten en is daarom vernieuwd. De koppen van het uit de achttiende eeuw daterende tongwerk van het Positief waren als gevolg van loodoxidatie aangetast. De koppen zijn schoongemaakt en vervolgens ter bescherming met copallak behandeld.

Om lekkages in de windlades te maskeren waren diverse cancellen aangeprikt. Deze lekkages werden nu verholpen door de desbetreffende cancellen met lijm uit te gieten. De pakkingen van de voorslagen dichtten onvoldoende af; het leer is daarom vernieuwd. Ook het leer van de pulpeten was versleten. Voor de windlades van beide manualen zijn daarom nieuwe pulpeten (in stijl) vervaardigd.

Pedaalklavier
Bij de vorige restauratie (1967) was in plaats van het pedaalklavier van Pereboom & Leijser een zgn. kistpedaal aangebracht. Zowel de maatvoering als de detaillering waren echter niet op historische gegevens gebaseerd. Uit praktische overwegingen is nu opnieuw een gewoon ‘recht’ pedaalklavier aangebracht. Het betreft een historisch exemplaar uit voorraad van de orgelmaker.

Concert
Ter gelegenheid van de voltooiing van de werkzaamheden aan het orgel zal ter plaatste geen speciaal heringebruiknameconcert worden gegeven. Wel is het orgel deze zomer te beluisteren tijdens een concert op vrijdag 19 augustus 2016 om, 20.00 uur. Anja Hendrikx zal het Pereboom & Leijser-orgel bespelen en saxofoniste Celine Brouns begeleiden.

 

Dispositie

Grand’Orgue C-g3
Bourdon 16
Montre 8
Bourdon 8
Viole da Gamba 8
Prestant 4
Flûte 4
Doublette 2
Fourniture III
Cornet V
Trompette 8 bas/discant
Clairon 4

Positif C-g3
Bourdon 8
Salicional 8
Prestant 4
Flûte 4
Doublette 2
Cornet III
Trompette 8 bas/discant

Pédale C-c1
Aangehangen aan Grand’Orgue

Werktuiglijke registers
Accouplement Grand’Orgue-Positif
Tremblant

 

© 2016 fotografie Gérard van Betlehem