RECENSIE Grand Organ Prom

Text Example

advertentie



Een ‘echt’ concertzaalorgel zullen wij in Nederland wel nooit meer krijgen, zeker niet met de plannen van het huidige kabinet. En we kunnen ons moeilijk voorstellen dat in Nederland één of andere mecenas zijn of haar naam aan zo’n orgel wil verbinden. We zien het niet voor ons: Het Nina Brink-orgel in de Haagse Philipszaal of het Aad Ouborg Concertorgel in Vredenburg.

Nee, dan Engeland… De muzikale geschiedenis van dit land halen we niet meer in, niet op koorgebied en ook niet op (concert)orgelgebied. Het moge inmiddels bekend zijn: deze negentiende-eeuwse giganten in de concertzalen van grote of minder grote steden hadden als taak massale bijeenkomsten (niet per se religieus) te begeleiden en vooral als medium te dienen voor geraffineerde arrangementen van orkestwerken, die zo ook het wat gewonere volk bereikten. Het Willis-orgel van de Londense Royal Albert Hall, gebouwd in 1871 met vier manualen en 111 registers, mag wel als het non plus ultra van deze categorie worden beschouwd. In 2004 voltooide de firma Mander een grote restauratie en uitbreiding, waardoor dit orgel nu met 147 registers het grootste orgel in het Verenigd Koninkrijk is.

De cd die Trotter in de Royal Albert Hall heeft opgenomen heeft een aantal aantrekkelijke kanten. Uiteraard telt het programma een aantal arrangementen uit het ijzeren repertoire (Ouverture 1812, War March of the Priests, William Tell Overture) maar er zijn ook minstens zo interessante minder bekende juweeltjes, zoals de Tempeliersmars van Benedict (in een arrangement van W.T. Best) en het Bell Rondo van Morandi, wederom door Best gearrangeerd. Van de organist Gabriel Pierné is één van zijn vele kleinere pianowerken (overigens zeer plezierige muziek), de Mars van de kleine tinnen soldaatjes, hier als orgelarrangement uitgevoerd. Het is misschien wat flauw, maar de meeste indruk, in muzikale zin, op uw verwende recensent maakt de origineel voor orgel geschreven ‘Introduction, Variations and Finale on God save the Queen’ van William Thomas Best, de man die zich als eerste huisorganist van de ‘RAH’ mocht noemen. Best etaleert in dit werk al zijn compositorische kunnen en dat is niet mis. Trotter speelt het met verve en etaleert in dit werk het hele spectrum van het Willis-orgel. Over de hele linie valt trouwens het degelijke, niet gehaaste en technisch perfecte spel van Trotter op. Het zal hard werken zijn geweest, maar het is het waard geweest. De opname is over het algemeen uitstekend, al heb ik de indruk dat als de microfoons iets verder weg hadden gestaan de opname nog beter te genieten was.

Jammer dat deze fantastische cd zo armetierig wordt gepresenteerd als we afgaan op het booklet. Veel tekst, heel veel tekst (niets mis mee), maar in het kleinst denkbare lettertype en slechts op twee plekken verlucht met slechte en veel te kleine zwart-wit foto’s van Trotter aan het orgel. Op de achterkant kon een duistere kleurenfoto van het interieur van de zaal er blijkbaar nog net af…. [AART DE KORT]

Uitvoering * * * * *

Opname * * * *

Thomas Trotter – Grand Organ Prom. The Royal Albert Hall Organ. Marche des Templiers (Benedict/Best); Introduction, Variations and Finale on ‘God save the Queen’ (Best); Bell Rondo (Morandi/Best); War March of the Priests (Mendelssohn/Best); William Tell Overture (Rossini/Lemare); Variations on an American Air (Flagler); The Holy Boy (Ireland); Capriccio (Ireland); Marche des Petits Soldats de Plomb (Pierné/Wier); Overture Solennelle ‘1812’ (Tchaikovsky/Evans/Trotter).

cd REGCD322 € 17,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl