RECENSIE: The Grand Organ of Canterbury Cathedral

Text Example

advertentie



John Robinson – The Grand Organ of Canterbury Cathedral.

Een gloednieuwe DVD en CD uit Canterbury Cathedral. Achter het orgel de assistent-organist John Robinson.Wat opvalt aan deze opname is dat er gedacht is vanuit een concept en een thema. Dat maakt deze opname bij voorbaat sterk. Alle opgenomen werken zijn gelinkt aan het thema ‘reizen’. Dit thema is zeer toepasselijk bij een kathedraal die in de Middeleeuwen één van de belangrijkste bedevaartsoorden was. Daarnaast benadert Robinson deze opname als tentoonstelling. Heel toepasselijk begint hij dan ook met de Promenade uit Mussorgsky’s ‘Schilderijententoonstelling’.

Ondanks het concept en het thema in het achterhoofd kunnen we het natuurlijk hebben over het programma. Dat lijkt een allergaartje. Mussorgsky, Bach, Hollins, Rheinberger, Britten, Pachelbel, Shostakovich, Dubois, Hubert Parry, en dan is de lijst nog niet compleet. De thematiek achter deze opname maakt de programmakeuze echter wel aannemelijker.

Hoe dan ook: het gekozen programma geeft een verrassende opname. Bekende werken versus onbekende werken. Stevige kost versus licht verteerbaar (maar niet platvloers). Oude muziek versus modernere muziek. Als je dan toch kiest voor zo’n gevarieerd programma laat dan ook werken horen waarvan de luisteraar zich afvraagt: ‘heb ik dit ooit eerder gehoord’. En dat doet Robinson. Bijvoorbeeld met de Passacaglia van Shostakovich.

Dat er over deze opname is nagedacht is, blijkt wel ook het programmaboekje. Uitgebreide toelichting op het programma, maar ook een toelichting op de videoproductie. Beschreven wordt welke beelden per track gefilmd zijn. Daarnaast zijn op de DVD enkele bonustracks opgenomen (o.a. historie van het orgel en orgeldemonstratie). Robinson is op deze bonustracks zelf aan het woord.

Het staat buiten kijf dat Robinson technisch zeer vaardig is. Hij heeft een goede techniek. Bovendien zal hij gedacht hebben: “op de DVD ziet de luisteraar mij achter het orgel, dus ik speel alles uit het hoofd”.

Robinson kent het orgel. Dat blijkt wel. Hij laat het orgel horen in alle facetten en zet een tentoonstelling neer met een grote variatie aan kleuren.

Het hoogtepunt op de DVD is voor mij BWV 582, ofwel de Passacaglia van Bach. Robinson articuleert fantastisch en speelt geraffineerd. Er is niets dat onder de tafel verdwijnt (wat ongetwijfeld ook te danken is aan de opname). Met de Passcaglia weet Robinson mij te boeien, bijna 13,5 minuten lang.

Eén track had wat mij betreft geschrapt mogen worden en dat is de March des Rois Mages van Théodore Dubois. Dubois illustreert de Davidsster met een e’’ die bijna het hele werk hoorbaar is. Je zou zeggen dat Robinson een werk had kunnen vinden dat compositorisch sterker is.

Als u deze opname koopt dan koopt u het volgende:

• Een opname waar écht over nagedacht is;

• Een opname van een fantastische organist;

• Een boeiende opname van BWV 582.

[MATTHIJS VISSCHER]

Uitvoering: * * * *

Productie: * * * * *

Opname: * * * * *

Label: Priory Records

Nummer: PRDVD6 (DVD+CD)

Prijs: € 29,95

Programma: Promenade – from Pictures at an Exhibition (Mussorgsky/John); Passacaglia and Fugue in C minor, BWV 582 (Bach); A Song of Sunshine (Hollins); Chaconne (Willan); Footprints in the Snow (Debussy/Robinson); Passacaglia from Sonata No. 8 (Rheinberger); Path in the Wood (Ridout); Ground in A minor (Gibbons); Prelude to ‘They walk alone’ (Britten); Canon in D (Pachelbel/Robinson); Passacaglia (Shostakovich); Marche des Rois Mages (Dubois); Toccata and Fugue ‘The Wanderer’ (Parry).

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2011 www.orgelnieuws.nl