Tentoonstelling ‘75 jaar Verloren Orgels’ in Orgelmuseum

In het Nationaal Orgelmuseum is tot eind december een foto-expositie te zien over orgels die tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan.

Tussen 1940 en 1945 zijn in Nederland 220 historische orgels verwoest door zowel vijandelijke als geallieerde bombardementen. Alleen al in Rotterdam betekende het oorlogsgeweld het einde van 25 orgels.

In de expositie wordt duidelijk dat veel schade werd aangericht in plaatsen rondom de grote rivieren, maar ook in grensland Limburg. Onder de verdwenen orgel bevinden zich niet alleen grote, nu tot de verbeelding sprekende orgels als het Wagner-orgel in de Arnhemse Eusebius kerk. Ook in dorpskerken verdwenen orgels onder het puin als bij beschieting van de kerktoren.

Het Wagner-orgel (1770) in de Eusebiuskerk te Arnhem, op 19 september 1944 verwoest tijdens de Slag om Arnhem

Tijdens de expositie is een deel van de 220 orgels op foto te zien, en bij elk van hen wordt hun eigen verhaal verteld.  

De expositie is nog tot het eind van het jaar te zien. Voor informatie en openingstijden: nationaalorgelmuseum.nl.

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.