Van Dam-orgel Lippenhuizen opnieuw in gebruik genomen

van dam orgel piterkerk lippenhuizen

Vrijdag 15 april werd het Van Dam-orgel in de protestantse Piterkerk te Lippenhuizen opnieuw in gebruik genomen met een bespeling door adviseur Theo Jellema. Het orgel werd recent gerestaureerd door Gebr. Van Vulpen Orgelmakers te Utrecht.

Het orgel instrument dateert uit 1859 en heeft tien stemmen op één klavier. Het pedaal is aangehangen. Orgelmakerij L. van Dam en Zonen maakte bij de bouw gebruikt van ouder pijpwerk dat onder meer afkomstig is uit het Strümphler-orgel van de Doopsgezinde Kerk te Leeuwarden dat in 1858 door Van Dam is omgebouwd.

Het orgel van Lippenhuizen werd in 1915 gerestaureerd door Van Dam, gevolgd door een restauratie met windladeherstel door Vierdag in 1962 en herstelwerkzaamheden door de firma Faber in 1976. Mense Ruiter bracht in 1979 een verend sleepsysteem aan. Zo’n 35 jaar later was restauratie opnieuw noodzakelijk. Onder advies van Theo Jellema werd deze uitgevoerd uitgevoerd door de orgelmakers Van Vulpen uit Utrecht. De werkzaamheden vielen samen met de restauratie en renovatie van het kerkgebouw.

 

Dispositie

Manuaal  C-g3
Bourdon 16
Prestant 8
Holpijp 8
Viool de Gambe 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Quintprestant 3
Octaaf 2
Cornet III discant
Trompet 8 bas/discant

Pedaal C-g0
Aangehangen

Werktuiglijke registers
Afsluiter
Tremulant
Ventiel
Forte/piano-trede –  sluit registers Roerfluit 4 t/m Trompet 8 aan c.q. af van wind

© 2016 fotografie Ad Fahner

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.