03|10 Jan Luth herdenkt Ewald Kooiman

Text Example

advertentieJan Luth speelt zaterdag 3 oktober tijdens een concert op het Hinszorgel in Leens gedeeltelijk hetzelfde programma van het laatste optreden van Ewald Kooiman. Kooiman overleed onverwacht op 25 januari van dit jaar in Egypte.

Luth verzorgde op 14 januari een lezing voor de Vrije Universiteit in het Orgelpark in Amsterdam. De lezing vond plaats in het kader van de Calvijnweek van de VU. Luth stond stil bij de ontwikkeling van het psalmzingen en daarmee samenhangende orgelbegeleidingen. Ewald Kooiman omlijstte het gesproken woord met muziek. De concertgever draagt het concert in Leens op aan de in 1938 geboren Kooiman, emeritus hoogleraar orgelkunde aan de VU en vooraanstaand organist.

Het uitgangspunt van Luth bij het samenstellen van het programma was enerzijds Kooiman te laten zien als Bach-interpretator en anderzijds het Geneefse psalter als bron voor composities. Dat heeft geleid tot een programma waarin het Geneefse psalter centraal staat, maar ook de uitstraling daarvan in de Duitse orgelliteratuur.

De Cantorij van het Groninger Studentenpastoraat van Gerrit Jan Niemeijer zingt de bijbehorende koralen, met enkele aanvullingen. Los van het Geneese psalter klinkt ook een groot Bachwerk en het koraal Schmuecke dich, o liebe Seele.

Dr. Jan Luth is docent hymnolgie en kerkmuziek aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie www.ewaldkooiman.com