07-13|10 Rotterdamse Orgeldagen 2013

Text Example

advertentieVan 7 tot en met 13 oktober staan de Rotterdamse Orgeldagen 2013 in het teken van zusterhavenstad Antwerpen. Met onder andere de mini-opera ‘Het Gorgelende Orgel’ geïnspireerd op de Belgische stripcultuur en een hele zaterdag optredens onder de noemer ‘Het Vlaams Kwartet’ dompelt het festival zich in de orgelcultuur van de zuiderburen.

Evenals in voorgaande jaren maakt de Rotterdamse Orgeldagen (RODA) een muzikale reis. Na de Engelse, Duitse, Franse en Italiaanse orgelmuziek in eerdere edities, zoekt het festival het dit jaar dichter bij huis. Dagelijks vinden op verschillende Rotterdamse locaties jaar concerten plaats waarin de Vlaamse en Rotterdamse cultuur worden gemixt.

Een greep uit het festivalprogramma

Zo is er op woensdag 9 oktober de familievoorstelling ‘Achilles & het Waterorgel’ in Arminius (Remonstrantse Kerk) en presenteert jong orgeltalent zich in het Stadhuis.

Op donderdag 10 oktober wordt in Citykerk Het Steiger voor passende orgelmuziek gezorgd bij een stomme film over de gebroeders Van Eijk: ‘Het Lam Gods verklankt’.

Spannend en komisch is de mini-opera ‘Het Gorgelende Orgel’ die op vrijdag 11 oktober in de Laurenskerk wordt uitgevoerd.

Het Vlaams Kwartet

Op zaterdag 12 oktober zijn er vier optreden onder de titel ‘Het Vlaams Kwartet’. Het eerste optreden is in De Doelen met ‘Liszt, Rubens & de Griekse goden’; muziek van Liszt geïnspireerd door de door Rubens geschilderde goden. Zo zal zijn symphonische gedicht ‘Prometheus’ klinken op het Doelen-orgel in combinatie met concertvleugel. In Museum Boijmans Van Beuningen krijgen Geert Bierling en leden van het Rotterdams Philharmonisch carte blanche. Daarna is er onder de titel ‘Brood & Wijn – The Five Senses’ in Arminius ruimte voor een hapje, een drankje en nieuwe muziek uitgevoerd door de Codarts Festival Players. De zaterdag besluit met een avondconcert op vijf orgels in de Laurenskerk. Speciaal voor RODA maakte hij ‘Bach’s Goldbergvariaties voor vijf spelers’

Zondagse afsluiting

Het RODA sluit op zondag 13 oktober af met Brood & Wijn, een liturgische viering in de Laurenskerk met liturgische koorwerken met onder andere de Coolsingers. ’s Middags is er een slotconcert ‘Grand Final pour Deux Choeur & Deux Orgues’ waarin een eerbetoon wordt gebracht aan Vlaamse polyfonisten.

Meer informatie en het volledige programma:

www.rotterdamseorgeldagen.nl

advertorial

© 2013 www.orgelnieuws.nl