09|10 Landelijke Orgel- en Samenzangdag VOGG

Text Example

advertentieOudewater vormt op zaterdag 9 oktober 2010 het decor voor de Landelijke Orgel- en Samenzangdag van de dit jaar jubilerende Vereniging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten (VOGG). Het thema van deze dag is ‘Dankbaar, dienstbaar, 60 jaar VOGG’. De orgel- en samenzangdag vindt plaats in de Grote of Sint Michaëlskerk.

In de Grote Kerk van Oudewater staan twee orgels opgesteld. Het hoofdorgel is in 1840 gebouwd door de Rotterdamse orgelmakers Kam en van der Meulen waarbij de Vox Humana 8’ uit het voormalige orgel van Jan Morlet uit 1636 werd herbruikt. Het uit 1862 daterende koororgel, door E. Wadsworth gebouwd voor de Methodist Church in Saint Aubin, werd na een grondige restauratie in 2008 in de Michaëlskerk geplaatst

De organisten Gerben Mourik uit Oudewater en Bram Beekman uit Middelburg zullen deze dag muzikaal omlijsten met improvisaties en literatuur. Zij zullen beiden daarnaast ook hun voorbereiding op de kerkdiensten toelichten.

Daarnaast zullen ook de Tienhovense Koperblazers hun medewerking verlenen aan het begeleiden van de samenzang. Deze groep koperblazers hebben een rijke historie van maar liefst 55 jaar. Tot 1955 werd namelijk tijdens de Hervormde kerkdiensten in Tienhoven (ZH) gebruik gemaakt van een voorzanger. Het voorzingen verliep echter stroef en in overleg van de toenmalige predikant ds. C. Graafland werd besloten om gebruik te gaan maken van drie koperblazers van de plaatselijke christelijke fanfare “Crescendo”. Na enkele jaren werd het gezelschap verder uitgebreid tot zo’n acht muzikanten. Dat is tot op vandaag zo gebleven. Nog steeds zijn de muzikanten lid van de plaatselijke fanfare (Ameide’s Fanfare Korps). Zes leden van de Tienhovense Koperblazers zullen op de Landelijke Orgel- en Samenzangdag de samenzang begeleiden met trompet, bariton, schuiftrombone en bes-bas.

Naast begeleidde samenzang is er in het programma ook ruimte voor a-capella zang waarop de voorzitter van de vereniging, Chiel-Jan van Hofwegen een toelichting zal geven en als voorzanger zal fungeren.

Ook zullen er diverse standhouders met onder meer bladmuziek en cd’s aanwezig zijn. Verder krijgen bezoekers naast de jaarlijkse partitabundel een extra jubileumcadeautje uitgereikt.

Tijdens de middagpauze zal het carillon van de Sint Michaëlskerk bespeeld worden door beiaardier Gideon Bodde’; een reden om bij mooi weer een ommetje door het fraaie centrum van Oudewater te maken. Hiervoor is een korte stadswandeling in het programmaboekje opgenomen.

De aanvangstijd van deze dag is 10.30 uur. Vanaf 10.00 uur is er inloop met koffie in verenigingsgebouw ‘De Rank’, Noorderkerkstraat 16 (tegenover de kerk). Voor het parkeren van auto’s wordt geadviseerd gebruik te maken van parkeerplein Gasplein (10 minuten lopen) en bij het stadskantoor aan de Waarsedijk (5 minuten lopen). Op beide parkeerplaatsen is het vrij parkeren. Zie voor een plattegrond van Oudewater, waarop deze parkeerplaatsen zijn aangegeven www.kerkenmuziek.nl. Hier zal binnenkort ook het programmaboekje al te vinden zijn.

Om de Landelijke Orgel- en Samenzangdag een dag voor het héle gezin te laten zijn is kinderoppas aanwezig.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: Jan van der Male