10|09 Orgeldagtocht in de Lopikerwaard

Text Example

advertentieDe Stichting Utrecht Orgelland organiseert zaterdag 10 september, Nationale Orgeldag, in samenwerking met plaatselijke kerken en met de KVOK een tocht langs een vijftal historische orgels in de Lopikerwaard.

De officiële start van de tocht is om 10.00 uur in de Hervormde Janskerk te Montfoort (Vermeulen, 1904, met veel achttiende-eeuws Vlaams pijpwerk). Onder leiding van Jaap Jan Steensma, organist en musicoloog, gaat de tocht vanaf Montfoort achtereenvolgens langs de Hervormde Kerk te Benschop (J.H.H. Bätz, 1755, onlangs gerestaureerd), de Hervormde Kerk te Lopik (Van Dam, 1891), de Hervormde Kerk te Jaarsveld (Witte, 1872, zie foto) en eindigt in de St. Nicolaasbasiliek te IJsselstein (Maarschalkerweerd, 1908). De lengte van de tocht is zo’n 30 km en is ook goed per fiets af te leggen.

Niet alleen tijdens de orgeltocht maar ook op andere tijdstippen zijn de orgels van Montfoort, Benschop en IJsselstein die zaterdag te beluisteren. Verschillende organisten geven dan acte de présence. De tocht wordt om 15.30 uur in IJsselstein besloten met een orgelbespeling door Willeke Smits.

Het volledige programma en overige informatie is te vinden op www.utrechtorgelland.nl en www.nationalenorgeldag.nl. Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk.

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort