13 mei | Symposium Nicholson-orgel Schagen

Text Example

advertentieDe Christoforuskerk in Schagen beschikt 25 jaar over een drieklaviers Nicholson-orgel uit 1882. Om dat te vieren organiseert de stichting Onverwacht Geluid zaterdag 13 mei een symposium. In de royale akoestiek van het kerkgebouw, die menige Engelse kathedraal overtreft, klinkt dit instrument uitzonderlijk fraai.

In het Noord-Hollandse orgellandschap biedt het Nicholson-orgel een onverwacht geluid, vandaar de naam van de stichting.

Dr. Jim Berrow uit Birmingham verzorgt geïllustreerde lezing. Hij heeft dit orgel in zijn oorspronkelijke situatie gekend en promoveerde op de bouwer John Nicholson.

Ir. Henk Kooiker houdt zich al jaren bezig met advieswerk rond Engelse orgels. Hij zal het hebben over de verrijking van het Nederlandse orgellandschap met Engelse orgels.

Michael Hedley (organist van de Nicolaaskerk, Amsterdam) en Tjeerd van der Ploeg (organist van de Christoforuskerk) demonstreren het orgel aan de hand van muziekvoorbeelden.

Tijdens de forumdiscussie is er gelegenheid met de inleiders van gedachten te wisselen of vragen te stellen.

Aan het eind van het symposium is er een concert door vocaal ensemble VOCI onder leiding van Paul Sanders (cantor van de Christoforuskerk) en Tjeerd van der Ploeg, orgel. Op het programma staat muziek Elgar, Howells en Archer.

De Christoforuskerk staat aan de Gedempte Gracht 64, in Schagen.

Deelname aan het symposium kost € 20 (inclusief lunch en concert).

Opgave en informatie: www.nicholsonschagen.nl

© 2006 www.orgelnieuws.nl

© 2006 foto www.orgelfotografie.nl