14-29|10 Festival Schnitgers Droom

Text Example

advertentieMet het festival ‘Schnitgers Droom’ zal van 14 tot en met 29 oktober de ingebruikname van het Schnitger-orgel in de Der Aa-kerk te Groningen worden gevierd. Vijftien jaar heeft het orgel. Na een ingrijpende restauratie door Orgelmakerij Reil zal het orgel vanaf 14 oktober weer te beluisteren zijn. Op het festivalprogramma staan onder meer concerten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en een symposium.

Het festival opent op 14 oktober met een ‘Stadsconcert’ om 17.00 uu door Der Aa-kerkorganist Peter Westerbrink. ’s Avonds is het orgel te beluisteren in ‘De Nacht van Schnitger’. Zo zal er een compositie voor orgel en instrumenten van de Nederlandse componist Klaas de Vries te horen zijn. Hij liet zich hierbij inspireren door het verhaal ‘Bach in Groningen’ van de Groningse schrijver Belcampo.

Traditie en vernieuwing

Bij het festival ‘Schnitgers Droom’ komen traditie én vernieuwing van het orgel aan bod. Daarnaast richt het festival zich zowel op volwassenen als kinderen. Er zijn concerten, een symposium, een cantatedienst, en een educatieproject. Daarnaast is er een concert met het Noord Nederlands Orkest, een orgelconcours voor amateurs, een excursie langs een aantal kerken et cetera.

Ook is in de Der Aa-kerk de installatie ‘Dalend Rood’ van beeldend kunstenaar en musicus Harry de Wit te zien en te beluisteren. In deze installatie maakt De Wit zichtbaar hoe klanken in een orgel tot stand komen. In de Der Aa-kerk is er nog een tweede kunstinstallatie: een ‘balgenpad’ waar bezoekers overheen kunnen lopen. Het festival wordt afgesloten met een nachtconcert met de titel ‘Dalend Rood’.

Fotoboek met organisten

Ter gelegenheid van ‘Schnitgers Droom’ zullen een cd en verschillende boeken verschijnen, waaronder ‘De Der Aa-kerk trekt alle registers open’. In dit fotoboek worden veertig Groningse organisten geportretteerd met hun orgel. De foto’s uit het boek zijn in de Der Aa-kerk te zien.

Schnitgers Droom is een gezamenlijk project van Stichting Der Aa-kerk en Stichting Orgelconcerten Der Aa-kerk. Het Grand Theatre te Groningen en het festival ‘Soundsofmusic’ zijn belangrijke samenwerkingspartners in het project. Fotofestival Noorderlicht verzorgt de publicatie en de expositie van de veertig organisten.

Meer info en volledige programmering

www.schnitgersdroom.nl

© 2011 www.orgelnieuws.nl