14|5 Orgeldag Noord-Nederland

De tweede zaterdag in mei wordt al vele jaren in de agenda van orgelliefhebbers gereserveerd voor de Orgeldag Noord-Nederland. Meer dan honderd kerken en orgels in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zijn deze dag geopend. Daarbij kunnen de – veelal historische – orgels worden bespeeld. In 2016 valt de orgeldag op 14 mei.

Text Example

advertentie 

De Orgeldag Noord-Nederland begon in 1977 als Open Orgeldag in Leens. In de loop der jaren is het evenement uitgegroeid tot een orgeldag in de drie noordelijke provincies. Nog steeds vindt de organisatie plaats vanuit Leens. De Stichting Hinszorgel Leens maakt het met de orgeleigenaren mogelijk om op deze dag orgels te laten bespelen door geïnteresseerde orgelliefhebbers voor wie deze instrumenten om uiteenlopende redenen vaak moeilijk toegankelijk zijn. Veel (amateur)organisten laten die kans niet voorbijgaan: de orgeldag is telkens een groot succes.

 

Martinikerk

Vooral de beroemde instrumenten en de orgels die recent zijn gerestaureerd mogen zich in grote belangstelling verheugen. Nieuw in de lijst bespeelbare orgels is dit jaar het vorig jaar geplaatste secretaireorgel in de borg Verhildersum. Met enige trots vermeldt de organisatie dat het dit jaar voor het eerst mogelijk is om het grootste en beroemdste orgel van Groningen, het Schnitger-orgel in de Martinikerk, tijdens de Orgeldag te bespelen.

 

Naast de meer dan honderd deelnemende kerken doen ook Mense Ruiter Orgelmakers te Zuidwolde hun deuren open voor het publiek. Voor een bezoek aan de orgelmakerij is aanmelding niet noodzakelijk.

 

Aanmelden

Voor wie zelf wil spelen is aanmelden  noodzakelijk. Vanaf 1 april is op de website van Stichting Hinszorgel Leens te zien welke orgels in 2016 deelnemen aan de orgeldag. De kerken en de orgels zijn in de regel open tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Wie zijn of haar keuze heeft kunnen kan dat op maandag 11 april en dinsdag 12 april tussen 19.00 uur en 21.30 uur kenbaar maken, uitsluitend via telefoonnummer (06) 57 61 52 09. De kosten bedragen € 17,50 per persoon, ongeacht het aantal te bespelen orgels. De speeltijd is een half uur per orgel.

 

Slotconcert

De dag wordt om 17.00 uur afgesloten met een concert door Jochem Schuurman in de Petruskerk te Leens.

 

Meer informatie en spelregels zijn te vinden op

www.hinszorgelleens.nl

 

 

Beeld: Schnitger/Freytag-orgel Petruskerk Zuidbroek © 2016 Gérard van Betlehem