17|05 Orgelexcursie Wijk bij Duurstede

kiespenning orgel grote kerk wijk bij duurstede
Kiespenning-orgel Grote Kerk Wijk bij Duurstede | © archief Orgelnieuws.nl

De Stichting Utrecht Orgelland organiseert op zaterdagmiddag 17 mei een excursie naar het Kiespenning-orgel van de Grote Kerk te Wijk bij Duurstede. Een uniek orgel: het is het enig overgebleven instrument van Albert Kiespenning.

Text Example

advertentie 

De Nijmeegse orgelmaker bouwde het orgel rond 1615. In 1717 ‘moderniseerde’ Matthias Verhofstadt het orgel en breidde het onder meer uit met twee zijvelden. In 1819 voegde Johan Caspar Friedrichs een rugpositief toe. Bij de restauratie in de jaren ’70 van de vorige eeuw ging ‘het mes erin’.

 

De orgelhistorie krijgt tijdens de excursie ruim aandacht in muziek en woord. Medewerking verlenen Peter van Dijk (organist en orgeldeskundige) en Pim Schipper (hoofdorganist van de Grote Kerk). De muziek die ten gehore wordt gebracht sluit nauw aan bij de tijd waarin het orgel gemaakt is en aangepast. Zo zullen er van Sweelinck liedvariaties, een echofantasie en een toccata te beluisteren zijn. Verder klinkt muziek uit de Sweelinck-school, maar ook een liedvariatie van Hugo Distler.

 

De excursie begint op 17 mei om 14.00 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur) en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar onder het genot van een drankje na te praten. Deelname is gratis, vooraf aanmelden is gewenst.

 

Meer informatie en aanmelden

Secretariaat Stichting Orgelland

T.a.v. dhr. Han Siemons

W.-Alexanderplantsoen 17

3738 DH  Maartensdijk

j.siemons1@gmail.com

Telefoon (0346) 21 23 84

 

© 2014 beeld: www.orgelnieuws.nl