20|10 Excursie Ibach-orgel Bergen op Zoom

De afdeling Zuidwest van de Vereniging van Organisten van de Gereformeerde Gemeenten (VOGG) organiseert op zaterdag 20 oktober a.s. een excursie naar de Grote- of Sint Gertrudiskerk in Bergen op Zoom.

Het hoofdorgel in deze kerk is in 1864 gebouwd door de Duitse orgelbouwers J. Ibach & Sohn voor de Maagd Maria Kerk in Bergen op Zoom. Toen deze kerk werd gesloten, werd het instrument in 1987 overgeplaatst naar de Sint Gertrudiskerk, waar het vorig jaar door de firma L. Verschueren werd gerestaureerd. Daarnaast bevinden zich in de kerk een orgel van vermoedelijk de Vlaamse orgelbouwer Delhaye uit circa 1740, een kistorgel van de firma Klop en in de dagkerk van de Sint Gertrudiskerk staat een kistorgel van Avia Kerkorgelbouw.

Organist Janno den Engelsman zal de instrumenten presenteren met een toelichting en een korte orgelbespeling. Daarna is het voor geïnteresseerden mogelijk om het Ibach-orgel en het Delhaye-orgel te bespelen. Het verdient voorkeur om u vooraf op te geven via bij secretaris Jan van der Male via voggzuidwest@gmail.com of telefonisch: 06-11331130 (na 18.00 uur). De excursie begint om 14.00 uur, de toegang is vrij (ook voor niet-leden). De kerk staat aan de Grote Markt 10.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie René Troost

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.