21 november: muziekloze dag

Text Example

advertentieNet nu orgelliefhebbers in een jubelstemming zijn vanwege de verkiezing van het orgel tot het belangrijkste onderdeel van de canon van de Nederlandse klassieke muziek, gooit popmuzikant Bil Drummond roet in het eten. Hij heeft 21 november uitgeroepen tot jaarlijkse muziekloze dag. BBC Radio Scotland heeft besloten dit jaar iets met No Music Day te doen.

Gewoonlijk is de zender een mix van muziek- en praatprogramma’s, maar op 21 november zendt het station de hele dag geen muziek, maar interviews en discussies uit.

Hij heeft een manifest – een moeilijk woord voor een verklaring – geschreven waarin hij zijn ideeen over de muziekloze dag uitlegt. ‘Op de muziekloze worden geen plaatjes gedraaid, mp3-spelers blijven thuis, piano’s dicht en de melkboer fluit geen wijsjes’, staat in het manifest. Over orgels heeft hij het niet.

Drummond heeft misschien wel een punt dat orgelliefhebbers zich kunnen aantrekken. Hij ergert zich aan het gebrek aan vernieuwing in de muziekwereld. ‘Alles lijkt ergens op, alles is al eens gedaan.’ Hij hoort door de noten de muziek niet meer. En door de doorlopende beschikbaarheid van die enorme hoeveelheden muziek kunnen we haar niet meer op waarde schatten. Op de muziekloze dag zouden we daarom niet moeten luisteren, maar nadenken over wat muziek voor ons betekent en wat we ervan willen.

Aan de andere kant: Drummond moet maar niet zo dom zijn om zich in de wereld van de popmuziek te begeven. Daar valt toch lang niet zoveel te beleven als in de sector van de klassieke muziek, waaronder het orgel valt volgens de onlangs vastgesteld canon. Hij moet het doen met Beatles en erger. Wij hebben Bach, Mendelssohn, Vierne, Zwart, Mans, Sanderman, Mourik & De Vries.

Hitlijsten hebben we niet nodig, want we blijven alles eeuwenlang spelen en draaien. Hoewel, iedere orgelliefhebber heeft natuurlijk wel zijn voorkeurslijstje.

De muziekloze dag is trouwens bewust op 21 november gezet, precies de dag vóór Sint-Cecilia-Dag. Sint Cecilia is volgens de overleveringen de beschermheilige van de muziek. Al twijfelt Christiaan Winter eraan, bleek zondagochtend op de radio.

Compromisvoorstel: speel op 20 november eens iets dat je nog nooit eerder gespeeld hebt. Drummond zal blij zijn.

Links

http://www.nomusicday.com/home.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Caecilia_%28heilige%29

© 2007 www.orgelnieuws.nl