Aart de Kort wint Willem Vogelprijs

Tijdens de negende editie van het Oecumenisch Liedfestival, gehouden op 21 april in de Bergkerk te Amersfoort, werd voor het eerst de Willem Vogelprijs toegekend. Aart de Kort won de eerste prijs. Deze tweejaarlijkse prijs is bedoeld om de nagedachtenis aan de kerkmusicus Willem Vogel levend te houden, met wie Sytze de Vries – spil van het Oecumenisch Liedfestival – jarenlang heeft samengewerkt.

Text Example

advertentieDeelnemers werd gevraagd muziek te schrijven bij drie liedteksten van Sytze de Vries, bedoeld om te worden gezongen rond de avondmaalsviering. Het Vocaal Theologen Ensemble (geleid door Cees-Willem van Vliet, die de zieke Hanna Rijken verving), zong de genomineerde inzendingen en werkte ook mee aan de vesperviering waarmee het festival werd afgesloten.

‘Simply too many notes’

De jury, bestaande uit Christiaan Winter, kerkmusicus en opvolger van Willem Vogel, Hugo Vogel, musicus en zoon van Willem Vogel, Jannieke Mollenhorst, kerkmusicus, en Erick Versloot, predikant en musicus, kreeg 21 inzendingen te beoordelen. In zijn toelichting bij de uitslag vertelde juryvoorzitter Winter hoe de jury te werk was gegaan.

Eén van de opvallende constateringen was wel dat componisten die werken met notatiesoftware soms de verleiding niet kunnen weerstaan om méér noten te schrijven dan nodig is. Winter verwees naar de film Amadeus, waar Keizer Joseph II en componist Salieri tegenover Mozart ook aangeven: ‘There are simply too many notes’. Twee van de drie prijswinnaars bleken hun werk in handschrift te hebben ingeleverd.

Winnaars

De eerste prijs ging naar Aart de Kort, organist van de H.H. Laurentius en Elisabethkathedraal in Rotterdam. Aan de eerste prijs is een geldbedrag van 1.000 euro verbonden. De tweede prijs, 500 euro, ging naar Leonard Sanderman, Director of Music van St Wilfrid’s Church in Harrogate (UK). Dirk Luijmes ontving de derde prijs, 250 euro.

Publieksprijs

Nadat uit de winnende composities steeds het middelste deel was gezongen door het Vocaal Theologen Ensemble, konden de aanwezigen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Die ging met grote meerderheid naar Leonard Sanderman. Zijn werk kreeg méér stemmen dan de inzendingen van De Kort en Luijmes samen. ‘Het is duidelijk dat het Engelse idioom in ons land zeer geliefd is’, zo stelde Christiaan Winter vast.

Lustrum

Het volgende Oecumenisch Liedfestival wordt een lustrum: de tiende editie. Die zal in 2019 worden gehouden in de Martinikerk te Groningen en zal worden afgesloten met een Evensong.

 

© 2018 beeld Dick Sanderman