Addie de Jong: Choral Fantasy for flute and organ

Bij Proza Musica verscheen onlangs een koraalsonate (Choral Fantasy) voor fluit en orgel van Addie de Jong (1941-1997), voorzien van een cadens voor fluit door Kees Alers.

Text Example

advertentie 

Addie de Jong schreef de Choral Fantasy in 1992. De eerste twee delen werden in de zomer voltooid en werden voor het eerst uitgevoerd in Rotterdam door de componist en door fluitist Kees Alers, die nauw bij de totstandkoming van de sonate betrokken was. Tijdens een tournee van in Canada in oktober 1992 werd het derde deel door De Jong op een hotelkamer in Toronto voltooid, opnieuw met medewerking van Alers die de fluitcadens met instemming van de componist schreef. Het stond nog tijdens de tournee op het programma.

 

De drie sonatedelen zijn elk gebaseerd op een bekende psalm of gezang. Deel I heeft als thema ‘God de getrouwe’ en is gebaseerd op het gezang ‘God is getrouw, Zijn plannen falen niet’. Deel II is getiteld ‘God de genadige’, een Cantabile e Serioso over Psalm 6. Het slotdeel is een Vivace over ‘God roept ons broeders, tot de daad’ onder de tital ‘God de roepende’. In Kees Alers‘ Cadens, gelardeerd met guirlandes van 32ste noten, kan de fluitist zijn of haar kunnen tonen.

 

De partituur en de losse fluitpartij,  in A4-formaat, zijn beide uitgevoerd met wire-O ringband. Een demopartituur en muziekfragment zijn hier te vinden.

 

Addie de Jong

Choral Fantasy for flute and organ

with Cadenza composed by Kees Alers

 

Uitgave: Proza Musica
Nummer: 90.002.001
Pagina’s: 20 (volledige partituur) + 11 (fluitpartij), ringband
Prijs: € 12,50
Bestellen: www.prozamusica.nl