Adriaan Hoek nieuwe cantor-organist Marekerk Leiden

Adriaan Hoek wordt de nieuwe cantor-organist van de Marekerk in Leiden. Dat heeft de wijkgemeente van de Protestantse Gemeente Leiden vandaag bekendgemaakt. Zijn benoeming gaat in op 1 januari 2022.

Text Example

advertentieAdriaan Hoek volgt Henk Gijzen op die sinds 2003 aan de Marekerk was verbonden en in mei 2021 met pensioen ging. In de wijkgemeente die zich typeert als staand in ‘de gereformeerde traditie van de PKN’ en ‘modern orthodox’ wordt hij de vaste bespeler van het Garrels-orgel in de kerkdiensten.

Daarnaast krijgt hij een rol als lid van een nog in te stellen liturgiecommissie en wordt hij artistiek adviseur van de concertcommissie. Als cantor wordt hem gevraagd het kerkkoor MareVocale nieuw leven in te blazen en te leiden.

Hoek werd na een sollicitatieprocedure gekozen uit vijf kandidaten. Onderdeel van de procedure was proefspel voor een adviescommissie bestaande uit Sander van den Houten, Bas de Vroome en Willeke Smits. Zij beoordeelden zijn spel als ‘van zeer hoog niveau’. Na ee positief kennismakingsgesprek met de sollicitatiecommissie werd het professioneel advies overgenomen.

Adriaan Hoek (*1990) studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 2016 summa cum laude afstudeerde als Master of Music. Aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg studeert hij voor zijn Konzertexam bij Pieter van Dijk en Wolfgang Zerer. Ook volgt hij nog privélessen bij Kees van Eersel. Hoek viel meermaals in de prijzen tijdens internationale orgelconcoursen, waaronder de ECHO Grand Prix 2018.

Sinds 2015 hij cantor-organist van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Daarnaast is hij actief als internationaal concertorganist, dirigent en begeleider van koren, ensembles en orkesten.