Afsluiting Bach-project Cor Ardesch in Grote Kerk Dordrecht

Bach-orgel Grote Kerk Dordrecht
Verschueren-orgel Grote Kerk Dordrecht | © foto Gérard van Betlehem

Acht jaar had organist Cor Ardesch nodig om alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach op cd te zetten. Vanavond sluit hij zijn Bach-project af in de Grote Kerk in Dordrecht met de feestelijke presentatie van zijn achttiende en tevens laatste cd in de reeks. Een bijzondere reeks, want het is in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat alle Bachwerken op één orgel werden opgenomen.

Text Example

advertentieIn 2008 startte Ardesch een ambitieus project: het op cd vastleggen van alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach, gespeeld op steeds hetzelfde orgel.  In 2007 werd in de Grote Kerk een in Nederland nog niet aanwezig type barokorgel gebouwd, in de stijl van de door Bach gewaardeerde orgelmaker Gottfried Silbermann. De komst van dit ‘Bach-orgel’ naar Dordrecht was dan ook de inspiratie voor het cd-project. De Dordtse stadsorganist kon zo het instrument goed leren kennen en inspelen. Zes jaar dacht hij er over te doen, maar dat bleek iets te optimistisch.

Nachtwerk
De duur van het project lag niet alleen besloten in het omvangrijke oeuvre van Bach. Ook het opnemen van de cd’s vormde een tijdrovende factor. Om te voorkomen dat er verkeersgeluiden hoorbaar zouden zijn moest de muziek steeds ’s nachts opgenomen worden. Alle muziek is acht jaar lang op exact dezelfde wijze vastgelegd. De opstelling van microfoons werd steeds minutieus uitgemeten. Zodoende ontstond er een klankdocument waarin ook de ontwikkeling van het orgel hoorbaar is.

Feestelijke afsluiting
Op woensdag 24 augustus speelt Ardesch enkele werken van zijn achttiende en tevens laatste Bach-cd in de Grote Kerk in Dordrecht. Tijdens deze bijeenkomst zal hij ook zijn complete cd reeks (cd-box met boekje) aanbieden aan Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, en aan de Dordtse cultuurwethouder Piet Sleeking. Daarmee wordt op feestelijke wijze het Bach-project afgesloten. Het concert begint om 20.00 uur.

 

Zie ook

 

© 2016 fotografie Gérard van Betlehem