Ambitus Orgelconcours gewonnen door Rik Melissant en Martien de Vos

Het eerste Ambitus Orgelconcours is zaterdag 24 juni gewonnen door Rik Melissant en Martien de Vos. Zij haalden tijdens de finale in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem elk de eerste plaats in hun respectieve leeftijdscategorie van 13 tot en met 16 jaar en 17 tot en met 21 jaar.

Text Example

advertentieZes deelnemers speelden zaterdagmiddag de finale voor een jury bestaande uit Leo van Doeselaar, Kees van Eersel, Jan Hage, Ton Koopman en Anton Pauw. In de categorie tot en met 16 jaar (B) speelden naast de winnaar ook Steven Knieriem en Auke Kievit die respectievelijk de tweede en derde prijs behaalden. De twee andere finalisten in de categorie van 17 tot en met 21 jaar (C) waren Jos Maters (tweede prijs) en Leendert Verduijn (derde prijs).

De finalisten speelden een opdrachtcompositie van Kees van Eersel als verplicht werk, een groot werk van Johann Sebastian Bach en een muziekstuk gecomponeerd na 1800 naar eigen keuze.

De finalisten, v.l.n.r. staand: Steven Knieriem (2e prijs B-categorie), Auke Kieviet (3e prijs B-categorie), Leendert Verduijn (3e prijs C-categorie), Jos Maters (2e prijs C-categorie), V.l.n.r. zittend: Rik Melissant (1e prijs B-categorie), Martien de Vos (1e prijs C-categorie). | © 2017 foto FilmPloeg

Het Ambitus Orgelconcours voor jonge organisten ging in juni 2016 van start met 27 deelnemers. De voorrronde in de Joriskerk te Amersfoort werd gevolgd door de eerste ronde in de Eusebiuskerk te Arnhem. In februari werd de halve finale door twaalf deelnemers gespeeld in de Grote Kerk te Goes.

De deelnemers werden telkens door een andere jury van prominente Nederlandse organisten beoordeeld. Naast hun deelname werd de jongeren een coachingstraject aangeboden.

Lees meer

foto: Martien de Vos (l) en Rik Melissant (r) | © 2017 beeld: Jannemiek van den Breemen.