Andrea Marcon ‘klokkenluider’ Orgelfestival Holland

Text Example

advertentieALKMAAR – Met een seconden durende reeks van roffels aan de kaasbel opende de Italiaanse dirigent en organist Andrea Marcon onder grote hilariteit van kaasdragers, kaasmeisjes en lokale autoriteiten, vanmorgen (22/6) om 10.00 uur de Alkmaarse kaasmarkt.

Tegelijkertijd betekende deze handeling de officiële opening van het Orgelfestival Holland in Alkmaar dat acht dagen duurt. Even tevoren had Marcon het belang van de wereldberoemde orgels in de Grote St.-Laurenskerk onder de aandacht gebracht van de honderden toeristen op de Kaasmarkt. Morgenavond (23/6) om 20.00 uur, geeft Marcon het openingsconcert in de Grote St.-Laurenskerk. Hij speelt enkele virtuoze orgelwerken van Dieterich Buxtehude. Deze componist, die 300 jaar geleden stierf, was het idool van de jonge Johann Sebastian Bach.

De sopraan Francine van der Heijden en het Barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam voeren cantates voor sopraansolo van Buxtehude uit.

Vanmiddag om 15.00 uur begint het Internationaal Schnitger Orgelconcours waaraan twaalf jonge organisten uit de Verenigde Staten en Europa deelnemen.

Het interview met Andrea Marcon in het radioprogramma Viertakt (Radio 4) is via de site van Viertakt nog eens te beluisteren, klik daarvoor op de uitzending van vrijdagmiddag 22 juni.

Zie voor meer informatie

www.alkmaarorgelstad.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Jan Zwart