Anton Bruckner Sinfonie IX- Thilo Muster – Dudelange

cd bruckner sinfonie ix thilo muster

Een transcriptie van de Negende Symfonie van Anton Bruckner. Thilo Muster speelt het driedelige, onvoltooid gebleven werk op het Stahlhuth/Jann-orgel van de St. Martin in het Luxemburgse Dudelange.

Text Example

advertentieBruckner begon in 1887 aan zijn 9e symfonie, kort na de voltooiing van de eerste versie van zijn 8e. In november 1894 was het derde deel, het Adagio, klaar. Aan de Finale zou Bruckner nog werken tot op de ochtend van zijn overlijden op 11 oktober 1896. Op basis van de omvangrijke schetsen zijn na zijn dood wel voltooiingen van het slotdeel gemaakt, maar de meeste uitvoeringen – ook deze orgelbewerking – sluiten af met het Adagio. Bruckner noemde dat deel zelf zijn ‘afscheid van het leven’.

De Zwitserse organist Thilo Muster speelt hier een arrangement van de hand van Eberhard Klotz. Wie zich afvraagt wat de zin (of onzin) van het transcriberen van Bruckner-symfoniën is, leze de onlangs geplaatste recensie door Gerco Schaap van een cd met vroege orkestwerken van Bruckner nog eens terug. 

Lees ook
RECENSIE Bruckner vroege orkestwerken door Rudolf Innig in Hannover

Bruckners massieve, haast kathedrale, symfonische klankwereld heeft meerdere organisten tot de verbeelding gesproken. Zo namen onder meer Ernst-Erich Stender de 3e en 7e Symfonie op in Lübeck, Thomas Schmögner de 4e in de Madeleine in Parijs, Lionel Rogg de 8e in de Victorial Hall in Genève. 

En het einde is nog niet in zicht. Edwin Horn bewerkt momenteel alle Brucker-symfoniën voor Hansjörg Albrecht, die zie gaat opnemen voor het label Oehms Classics. Ook Eberhard Klotz heeft het op zich genomen de negen symfoniën voor orgel te bewerken. In het Bruckner-jaar 2024 moeten ze compleet in druk verschijnen bij Merseburg Verlag Kassel.

Op deze organroxx-cd is het ‘dirigent’ Thilo Muster die op de bok staat en de partituur weet te verbinden met het 72 registers tellende ‘symfonieorkest’ van Stahlhuth (1912) en Jann (2002). De akoestiek van de St. Martin in Dudelange doet de rest.

Anton Bruckner – Sinfonie IX

Bruckner: Symphonie Nr. 9 (arr. Eberhard Klotz): Feierlicht, misterioso – Bewegt, lebhaft – Adagio

Thilo Muster, Stahlhuth/Jann-orgel (1912/2002), St. Martin, Dudelange (L)

Organroxx – 16, TT 61’45, opname 03/2019, prijs € 15 | organroxx.com