Antwerpse orgelwandeling langs nonnenkloosters en hun orgels

Walcker-orgel, Protestantse Kerk ‘De Brabantse Olijfberg’, Antwerpen

Op woensdag 16 augustus vindt de 23ste Antwerpse orgelwandeling plaats. Die leidt dit jaar langs (voormalige) nonnenkloosters en hun orgels in het centrum van de Scheldemetropool.

Text Example

advertentieDe wandeling begint om 14.00 uur in het Karmelklooster in de Rosier (een zijstraat van het Mechelseplein). In de kapel van dit klooster uit 1612 staat een orgel van Henri Vermeersch uit circa 1882 in een laat-achttiende-eeuwse orgelkast van Paul Van Overbeek.

Het Merklin-Schütze-orgel uit circa 1856 in het Van Celst Instituut is het volgende instrument van de wandeling. Pels & Van Leeuwen restaureerde dit orgel in de rijke neogotische kapel in 2010. Het derde en laatste orgel van die middag staat in de Protestantse Kerk ‘De Olijfberg’. In dit voormalige Annonciadenklooster werd in 1905 een tweeklaviers orgel geplaatst door de firma E.F. Walcker & Cie.

De orgels worden gedemonstreerd door Jan Van Mol, Christel De Meulder, Dina Ikhina en Denis Makhana. De organisatie is in handen van Calcant vzw.

Aanmelden
Deelname kost € 10 per persoon. Voor groepen, leden van Calcant, Orgel in Vlaanderen en voor wie zich voor 8 augustus aanmeldt geldt een gereduceerd tarief van € 8.
Aanmelden kan door overschrijving op rekening BE74 0016 2555 5807 ten name van Calcant vzw.

Ontvangst en aanmelding op de dag zelf is mogelijk vanaf 13.30 uur. De wandeling duurt tot circa 17.00 uur. De start van de wandeling is per tram te bereiken via halte Mechelseplein of Nationale Bank. Per auto afreizen naar de Antwerpse binnenstad wordt afgeraden.

 

© 2017 beeld Gérard van Betlehem