Arjen Leistra benoemd tot stadsorganist Schiedam

Nederland heeft er opnieuw een stadsorganist bij. Arjen Leistra is op zaterdag 13 september benoemd tot stadsorganist van Schiedam. Burgemeester Cor Lamers maakte dat in de Grote Kerk bekend na afloop van een concert dat Leistra zaterdagmiddag gaf in het kader van Nationale Orgeldag en Open Monumentendag.

Text Example

advertentie 

Het stadsorganistschap was een voorstel van de Vrienden van de Grote Kerk te Schiedam. Het gemeentebestuur ging daar graag op in, aldus het persbericht van de gemeente. Zijn inspanning voor de orgelcultuur in Schiedam was voor de gemeente aanleiding om over te gaan tot aanstelling van de 41-jarige Leistra. Daarnaast trad hij al regelmatig op als adviseur bij beheer en onderhoud van monumentale orgels in de stad.

 

Erefunctie

Arjen Leistra is in de erefunctie aangesteld voor een periode van vijf jaar, waarmee de functie na afloop van die periode ook open kan staan voor andere organisten die aan de daarvoor door de gemeente Schiedam gestelde voorwaarden voldoen. Het organiseren van orgelconcerten en lesprogramma’s maakt deel uit van de functie die door de stadsorganist zelf nog verder mag worden uitgewerkt.

 

Orgels

Leistra is sinds 1 september 2008 vaste bespeler van het orgel van de Grote of St. Janskerk te Schiedam. In zijn functie als stadsorganist zal hij in de toekomst ook regelmatig te beluisteren zijn op andere orgels die in bezit zijn van de gemeente of aan de gemeente gelieerde organisaties, zoals het Hess-orgel in de kapel van het Stedelijk Museum Schiedam en het momenteel in restauratie zijnde Maarschalkerweerd-orgel in de Havenkerk.

 

 

© 2014 fotografie archief www.orgelnieuws.nl