Arthur & Jeroen Koopman – Noorderkerk Amsterdam

Het is alweer twintig jaar geleden dat de laatste cd van het Knipscheer-orgel in de Noorderkerk in Amsterdam werd uitgebracht. Het orgel, in zijn typische om een pilaar gebouwde positie, verkeerde toen nog in de pneumatische toestand waarin Steenkuyl het in 1906 bracht.

Text Example

advertentie 

Toen, in 2005, deelde Noorderkerkorganist Arthur Koopman de orgelbank met Herman van Vliet voor een cd-productie ten bate van de restauratie van het orgel. Inmiddels is die achter de rug en heeft Flentrop het orgel gereconstrueerd naar de situatie van 1849.

 

Nu, pakweg een tien jaar na oplevering van het gerestaureerde orgel, ligt er de eerste cd van het herboren instrument, uitgebracht bij Tuliprecords.nl in de serie ‘organisten op hun eigen orgel’. Opnieuw deelt Arthur Koopman de orgelbank, voor deze opname met zijn zoon Jeroen (*1991).

 

De Koopmannen presenteren hun orgel in een afwisselend programma: ‘muziek voor fijnproevers en muziek voor hen die zware kost liever uit de weg gaan’. Van speelse muziek uit de tweede helft van de achttiende eeuw tot Duitse romantiek en muziek van Nederlandse twintigste-eeuwers als Marius Monnikendam en Anthon van der Horst.

 

Vader en zoon Koopman wisselen elkaar niet alleen af in het solorepertoire, maar spelen ook vierhandig in een ooit aan Händel toegeschreven Preludio & Fuge van John Marsh uit circa 1783 en een transcriptie van het zeker uit de pen van Händel gevloeide Hallelujah-koor uit de Messiah.

 

 

Arthur & Jeroen Koopman

Noorderkerk Amsterdam

 

Allegro (1e deel) uit Sonate no. 4 in F (CPE Bach); Affetuoso (Schmügel); Preludium en fuga in d/D, op. 65 no. 7 en 8 (Reger); Evocation a la Chapelle sixtine (Liszt); Toccata II (Monnikendam); Partite diverse sopra ‘O nostre Dieu, et Seigneur amiable’ (Psalm 8) (Van der Horst); Preludio & Fuga in C-major (Marsh); A Trumpet Minuet (Hollins); Variaties en fuga over een thema van Purcell (1957) (Bonset); Hallelujah (from the Messiah) (Händel)

 

Label: Tuliprecords.nl
Nummer: TURE 201517
Speelduur: 78’43
Booklet:  8 pagina’s (NE)
Prijs: € 18,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]