Atelier Orgelmakerij Van der Putten verhuisd naar Duitsland

Na eerst in Winschoten gevestigd te zijn geweest en de laatste zeventien jaren in Finsterwolde is het atelier van Orgelmakerij Van der Putten per 1 december verhuisd naar Duitsland. Vlak over de grens in Weener-Stapelmoor heeft de orgelmakerij haar intrek genomen in het bedrijfspand van Orgelbauwerkstatt Kirschner, de orgelmakerij van OBM Harm Dieder Kirschner en echtgenoot van Ingrid Noack-Kirschner, de huidige directeur van Van der Putten.

Text Example

advertentieVoor Orgelmakerij Van der Putten was de werkplaats in Finsterwolde inmiddels aan de (te) grote kant geworden. Daarom werd omgezien naar een wat kleinere bedrijfsruimte. Die werd gevonden in het moderne bedrijfspand waar orgelmakerij Kirschner sinds 2007 is gevestigd. Daar bleek nog voldoende ruimte voor de inventaris uit het Finsterwolder atelier. De orgelmakerij blijft evenwel een Nederlands bedrijf; officieel is het bedrijf gezeteld in Winschoten.

Zelfstandig

Zowel Orgelmakerij Van der Putten als Orgelbauwerkstatt Kirschner zullen zelfstandig blijven opereren, elk vanuit hun eigen artistieke invalshoek. Wel zal waar nodig over en weer aanvullend gebruik worden gemaakt van elkaars bedrijfsuitrusting en menskracht. Hierdoor ‘kunnen beide bedrijven ieder voor zich in deze voor de orgelbouw moeilijke tijden efficiënter en slagkrachtiger opereren en op die manier ook  kosten en energie besparen’, aldus Ingrid Noack-Krischner.

Sinds 1989

De orgelmakerij werd in 1989 opgericht door Berend Veger en Winold van der Putten. In 1999 verliet Berend Veger het bedrijf en werd het door Van der Putten alleen voortgezet. Na een zwaar verkeersongeval in 2002 moest Winold van der Putten de bedrijfsvoering uit handen geven aan medewerker Ingrid Noack, die sinds 2006 directeur is. Zij is momenteel de enige betaalde kracht van het bedrijf dat zij samen met Van der Putten als vrijwilliger runt. In 2014 vierde het bedrijf zijn 25-jarig jubileum. In de afgelopen tien jaar was er sprake van een deels bedrijfsmatige relatie met Mense Ruiter Orgelmakers te Zuidwolde. Die relatie is met de verhuizing naar Duitsland ontvlecht tot een onafhankelijke, vriendschappelijke samenwerking.

Zie ook

Jubileum 25 jaar Orgelmakerij Van der Putten
Website Orgelmakerij Van der Putten