Minako Tsukatani – Bach Organ Works & Nun komm, der Heiden Heiland

Van de Japanse organiste Minako Tsukatani verschenen vorig jaar twee cd’s. Op de ene cd speelt ze werken van Johann Sebastian Bach, de andere is volledig gewijd aan het gezang ‘Nun komm, der Heiden Heiland’.

Text Example

advertentieTsukatani studeerde musicologie en orgel aan de universiteit voor Schone Kunsten in Tokio. Na haar afstuderen in 1995 zette ze haar orgelstudie voort aan de conservatoria van Amsterdam en Lyon, waar Jacques van Oortmerssen en Jean Boyer haar docenten waren. In 2002 behaalde ze in Amsterdam het diploma eerste fase en het post-graduate diploma. Ze vervolgde haar studie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; daar behaalde ze in 2005 het diploma tweede fase.

Naast het spelen van andermans werk houdt Tsukatani zich bezig met improviseren en componeren. Een voorbeeld van dat laatste is te vinden op de cd Whispering Winds, die Tsukatani samen met fluitiste Marian Jaspers Fayer opnam in de Bonifaciuskerk in Medemblik.

Tsukatani’s nieuwe Bach-cd bestaat uit een representatieve dwarsdoorsnede van het werk van de Thomas-cantor, gespeeld op het Müller-orgel van de Haarlemse Bavo. Dat orgel is, samen met het De Swart/Van Hagerbeer-orgel van Pieterskerk in Leiden, ook te horen op de andere cd. Die bevat een twintigtal bewerkingen van ‘Nun komm, der Heiden Heiland’, in tijd variërend van Jan Pieterszoon Sweelinck tot Anton Heiller.

De tracklists en nog wat andere feitelijke gegevens in de booklets zijn zowel in het Japans als in het Engels. De toelichtingen op het programma en de informatie over de organiste en de bespeelde orgels zijn echter alleen in het Japans. Wie die taal niet machtig is, wordt daar dus niet veel wijzer van.

mcd_bachworks

Bach Organ Works

Minako Tsukatani, Müller Organ St. Bavokerk Haarlem

 

Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645; Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639; Fuge in g-Moll, BWV 578; Concerto in a-Moll nach Vivaldi, BWV 593; Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 731; Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter, BWV 650; Chaconne, BWV 1004 (arr. M. Tsukatani); Sicilienne, BWV 1031 (arr. L. Vierne); O Mensch, bewein dein Sünde gross, BWV 622; Passacaglia & Fuge in c-Moll, BWV 582.

Label: King Records
Nummer: KIGC 19
Speelduur: 67’20
Booklet: 16 p. (Japans/Engels)
Prijs: niet bekend

mcd_nunkomm

Nun komm, der Heiden Heiland – Throughout the Centuries

Minako Tsukatani, De Swart/Van Hagerbeer Organ Pieterskerk Leiden & Müller Organ St. Bavokerk Haarlem

Bewerkingen van J.P. Sweelinck, D. Buxtehude, A. Kneller, J. Pachelbel, F.W. Zachow, N. Bruhns, J.H. Buttstedt, A.N. Vetter, G.F. Kauffmann, J.G. Walther, J.S. Bach, G.A. Homilius, M. Reger, M. Dupré, H. Distler en A. Heiller.

Label: Pooh’s Hoop
Nummer: PCD-1507
Speelduur: 65’13
Booklet: 16 p. (Japans/Engels)
Prijs: niet bekend

www.minakotsukatani.net