Bachs Contrapunctus 14 voltooid door Gerrit ’t Hart

Johann Sebastian Bach liet zijn ‘Die Kunst der Fuge’ onvoltooid na. De laatste fuga daaruit, Contrapunctus 14, wordt na 238 maten afgebroken. Gerrit ’t Hart stelde zich voor een lastige taak met het maken van een voltooiing van dit werk.

Text Example

advertentie‘Über dieser Fuge, wo der Nahme B.A.C.H. im Contrasubject angebracht worden, ist der Verfasser gestorben’, schreef Bachs zoon Carl Philip Emmanuel in zijn manuscript. Dat zou dan betekenen dat deze Fuga het laatste werk is waaraan Johann Sebastian Bach heeft gecomponeerd.

Maar het zou zo maar kunnen zijn dat hij het werk wél heeft voltooid en het laatste fragment in de nalatenschap van Bach is zoekgeraakt. Uitgevers van Die Kunst der Fuge beschikten immers over losbladige manuscripten die zij op volgorde moesten brengen. Bovendien componeer je een dergelijk complexe fuga van eind naar begin in plaats van andersom. Althans, die argumenten gebruikt Bach-kenner Christoph Wolff in Bach. Essays on his Life and Music (Cambridge/Londen, 1993).

Hoe dan ook, het laatste stukje Contrapunctus 14 is nog steeds niet terecht. Gerrit ’t Hart, die Die Kunst der Fuge al eens integraal had uitgevoerd, vatte het plan op de veertiende fuga te voltooien. Daarvoor bestudeerde hij het gehele werk tot in detail. ’t Hart in zijn voorwoord: ‘In mijn voltooiing heb ik geprobeerd om de lijnen, die Bach in wat hij naliet heeft uitgezet, respectvol door te trekken. Eerst goed kijken en dan pas schijven dus.’

Het werk is, in overeenstemming met Bachs notatie, uitgegeven met een aparte notenbalk voor iedere stem. Daarnaast is voor praktisch gebruik een klavieruitgave in deze bundel opgenomen. In de partituur is een duidelijke scheiding aangebracht tussen de eerste 238 maten van Bach en de gereconstrueerde laatste 36 maten van ’t Hart.

 


Johann Sebastian Bach

Contrapunctus 14

uit Die Kunst der Fuge, voltooid door Gerrit ’t Hart

Uitgave: Gerrit ’t Hart
Nummer:
Pagina’s:
28
Prijs:  
€ 10,90
Bestellen: via www. gerrit-thart.nl